Esport, gaudi, participació, apoderament femení i reivindicació van confluir ahir a la capital del Bages per dotar de caràcter multitudinari la tercera Cursa de la Dona de Manresa. En només tres edicions, la prova ja s'ha consolidat com un esdeveniment ludicoesportiu de referència a la ciutat i s'ha afermat en l'imaginari col·lectiu i el calendari atlètic.

Les dades d'inscripció facilitades durant la setmana pel Vela Club & Fitness, el gimnàs responsable d'organitzar la prova, amb el suport de l'Ajuntament, del Consell Esportiu del Bages i del SIAD Montserrat Roig, ja feien preveure un nou èxit de participació. Així, dijous, ja s'havia assolit la xifra de 800 inscrits, nombre total de corredores i corredors que van prendre part a la Cursa de la Dona un any enrere.

Ahir al matí es va certificar el nou èxit de convocatòria de la prova. Mentre quaranta-cinc nenes i nens protagonitzaven la primera Cursa de la Dona Infantil, al punt habilitat per a la inscripció dels adults s'exhaurien el miler de dorsals disponibles. Contemplar la inacabable corrua d'atletes que van prendre part a la sortida va esvair els dubtes dels més escèptics.

Així ha estat la sortida de la Cursa de la Dona de Manresa

Així ha estat la sortida de la Cursa de la Dona de Manresa

Dos minuts després d'agafar embranzida els esportistes més competitius, continuaven afegint-se participants al recorregut. Van caldre gairebé 150 segons per activar totes les corredores i caminants.

Malgrat que l'organització havia previst la possibilitat d'assolir aquesta xifra de participants, l'allau d'adhesions dels últims dies va generar una disfunció. Els darrers 200 inscrits van poder gaudir dels mateixos avantatges que els seus predecessors, des de la samarreta Mizuno fins a la polsera Finisher, amb una excepció: el dorsal que se'ls va facilitar no duia xip i, per tant, aquests 200 esportistes no figuren a la classificació oficial de la tercera Cursa de la Dona de Manresa. Una incidència a esmenar en properes edicions.

Un èxit fonamentat en tres pilars

L'observació acurada de l'esdeveniment, del seu preludi i epíleg, així com de l'ambient que es respira entre tots els participants, permeten determinar els fonaments on es basa l'èxit de la proposta.

Les connotacions i el simbolisme intrínsecs a la seva denominació, Cursa de la Dona, en són la llavor primigènia. Les manresanes i les bagenques s'han imbuït de l'esperit de la proposta i ara en són les autèntiques catalitzadores.

Alhora, el caràcter estrictament ludicoesportiu de la iniciativa facilita la seva vivència en grups familiars intergeneracionals. A la Cursa de la Dona, participar és sinònim de guanyar. Finalment, el gimnàs Vela ha dotat la cursa d'un embolcall acurat, festiu i engrescador que incita a xalar de la matinal, des dels prolegòmens de la prova fins a l'entrega de trofeus, guardons i reconeixements.

La presència d'ells, dels homes, dels marits, parelles, companys, pares i fills va tornar a ser significativa. Tot i això, des de primera hora del matí, a la plaça de la Font de les Oques la convivència, el tarannà dialogant i la plena igualtat de drets i deures característics de les sàvies societats matriarcals va regnar sense oposició. Ells hi són, però la presència de dones és massiva i es vehicula a través dels vincles d'amistat o dels familiars, amb un inequívoc caràcter intergeneracional.

El programa d'activitats es va desenvolupar amb puntualitat britànica. Jordi Callau va tornar a exercir de «dinamitzador, speaker i animador, tres en un», tot i no verbalitzar-ho, en aquesta ocasió, mentre la primera de la mitja dotzena d'intervencions dels Tabalers de Xàldiga va dotar d'energia els 22 nens i nenes de 1r, 2n i 3r de primària que van competir en el circuit de 600 metres habilitat, des de les 9.32 hores. Catorze minuts després van prendre la sortida els 23 corredores i corredors de 4t, 5è i 6è de primària que van donar suport a la iniciativa. Una setantena de dones van seguir activament la sessió de zumba dirigida per Ester Peña i Jonathan Galera, prèvia a la multitudinària sortida de la tercera Cursa de la Dona de Manresa.

La possibilitat de recórrer el traçat corrent i caminant va propiciar que els esportites que van optar per la caminada creuessin la línia d'arribada mentre se succeïen les actuacions del Club Rítmica Manresa, de l'Escola de Dansa Roser i de ¡Báilame!, l'escola de ball dirigida per Jordi Baeza. Àngels Pachón i Toni Carmona van ser els penúltims de completar el circuit. L'últim, Isaac Huerta, ho va fer acompanyat de la Jana, de 13 anys i del Tinu, de 2 i mig. «És una forma de transmetre'ls l'hàbit de fer salut a través de l'esport», va sentenciar, tot i no figurar a la classificació final per manca del preceptiu xip.