Els veterans Fiat Panda encara planten cara. La Panda Raid, una cursa per etapes exclusiva per a vehicles d'aquesta marca, els posa a prova als deserts del Marroc. Enguany, aquesta concorreguda competició ha tingut vencedors de casa nostra.

Els berguedans Xavier Vila Francitorra i Lluís Torrescasana Torrabadella, que debutaven a la Panda Raid com a membres de l'equip de l'Inforber Panda (Berga), n'han estat els vencedors després de més de 3.000 quilòmetres de recorregut. Ni ells mateixos es creien el que havien aconseguit. «Som els primers sorpresos, mai havíem competit junts abans d'aquesta cursa», va afirmar Xavier Vila, el pilot guanyador de la Panda Raid 2019. El berguedà va assegurar que havien definit bé el «rol» que tenien ambdós a l'equip i ho va aprofitar per lloar el seu company. «El Lluís va convertir-se en el copilot perfecte».

Xavier Vila va participar per segona vegada en el Panda Raid, on va debutar l'any passat. Ell és un camioner de Berga que va conèixer l'estiu passat Lluís Torrescasana, un cuidador de vaques d'una localitat propera a la capital berguedana, i com que s'havia quedat sense copilot per a aquesta edició, van decidir unir forces. I a còpia de treball van aconseguir guanyar al darrer instant (4.492 punts) amb només dos punts de diferència respecte als segons, Paolo Colasanti i Enrico Marasca.

No van ser els únics participants del club berguedà. Quatre parelles més van aconseguir grans resultats. En la categoria 4x4 també van aconseguir un molt bon resultat la parella formada per Joan Llordella i Sílvia Escriu, que van ser sisens. Joan Lluís Brau i Gerard Torrens van ser els altres competidors en 4x4 (36ens). En 4x2, la parella de pilots formada per Marc Rial i Arnau Colillas van ser quarts i Josep Maria Guilanyà i Xavi Maestre van obtenir una meritòria desena posició. Segons els pilots més veterans de la prova, aquesta onzena ha estat una de les edicions més dures de la història per la gran quantitat de sorra que hi havia al desert.

Els Fiat Panda que participen en la cursa havien d'estar matriculats abans de l'any 2003. Aquest vehicle és desitjat per la robustesa, lleugeresa i capacitat de tracció, que provoca que sigui ideal per adaptar-se a un entorn hostil com el del desert. Tot i les dificultats, alguns dels cotxes de la competició van arribar fins a velocitats superiors als 110 quilòmetres per hora. La Panda Raid va començar l'any 2009 com una expedició (cinc participants), així que en la primera edició no va haver-hi guanyador. Aquest any, n'hi han participat 392. La gran majoria d'aquests equips són espanyols, però també hi ha hagut una àmplia participació d'equips italians, del Regne Unit (amb el volant a la dreta), Portugal, Suïsa, Àustria, França, Alemanya i Bèlgica.