Un cas emblemàtic pel que fa al reconeixement dels esportistes en vida el trobem a prop de Manresa, a tan sols quatre quilòmetres. Des de fa uns anys, Santpedor té el seu camp de futbol batejat amb el nom de Josep Guardiola i el pavelló del poble amb el de Rafa Martínez, el destacat jugador de bàsquet nascut al poble i que ha estat, a les files del València, campió de la lliga ACB i de tres Eurocopes.

L'abril del 2007 s'inaugurava un nou camp de futbol, amb gespa artificial, a Santpedor. L'espai rebia el nom de Pep Guardiola, que va viure una jornada molt especial al costat de la seva família i d'amics i excompanys amb els quals va jugar un partit. Per cert, un d'ells era Manel Estiarte, que, casualment, aquell dia va ser present en la inauguració de les noves piscines municipals de la ciutat de Manresa.

El 2016 va ser Rafa Martínez qui va rebre, a Santpedor, l'honor de tenir el seu nom al pavelló d'esports, en un acte que va tenir també la presència de familiars i amics del bàsquet. Un any després assolia un gran èxit com a capità del València, el títol de la lliga ACB.