El Giro d'Itàlia 2019, que es correrà de l'11 de maig al 2 de juny, serà una de les edicions més dures dels últims anys, amb pujades mítiques, i una etapa reina on es pujarà als poderosos Gavia i Mortirolo.

El recorregut de la 102a edició del Giro començarà i conclourà amb dues proves contrarellotge: la primera a Bolonya, i l'última a Verona, amb línia de meta en la icònica Arena. Serà un Giro modern, amb tres proves contra el crono, set finals en pujada i les dificultats muntanyoses més exigents dels últims anys.

Bolonya, capital de la regió Emilia Romagna, serà l'arrencada d'un Giro que preveu unes primeres etapes sense llargues pujades i que el tercer dia passarà pel municipi de Da Vinci per homenatjar Leonardo, en el 500 aniversari del seu traspàs. La primera part del Giro afavorirà a priori els velocistes, amb un recorregut que deixarà Emilia Romagna per pujar Toscana i arribar als Castelli Romani, uns turons als afores de Roma (Lazio).

Els corredors també passaran per L'Aquila, als Abruços, quan es compliran deu anys del terratrèmol que va sacsejar el centre d'Itàlia el 2009 provocant 309 morts i milers de ferits. Després de la primera setmana i una etapa completament plana entre Ravenna i Mòdena, les dificultats muntanyoses començaran a apoderar-se del Giro.

Així, la dotzena etapa es correrà entre Cuneo i Pinerolo. El recorregut serà breu, amb 146 quilòmetres, però molt intens, amb una doble pujada al Mur de Acaja (20% de pendent) i l'escalada al Montoso, port de muntanya de primera categoria.

Aquesta etapa està dedicada a l'italià Fausto Coppi, que el 1949 va ser protagonista d'una fugida històrica en solitari, que li va permetre guanyar l'etapa amb més d'onze minuts d'avantatge sobre el seu rival Gino Bartali.

El Giro es mourà cap al nord i la catorzena etapa arribarà cap a la Muntanya Blanco, amb una etapa entre Sant Vincent i Courmayeur i 4.000 metres de desnivell. Les pujades a Verrayes, Verrogne, Truc d'Arbe (Combes) i al Colle San Carlo es presentaran en ràpida successió, el que requerirà el màxim esforç als ciclistes.

La segona setmana de competició conclourà a Como, on fa poques setmanes es va coronar el francès Thibaut Pinot a Il Llombardi. Després d'un dia de descans, el gran grup es desplaçarà cap a Lovere per a una etapa que preveu 5.700 metres de desnivell, inclosa la pujada al Gavia, el cim Coppi d'aquesta edició amb els seus 2.618 metres d'altura, i l'icònic Mortirolo. L'exigència d'aquesta etapa va ser destacada també per Froome, que va informar que en els últims temps va estar entrenant-se en aquestes zones.

L'últim esforç de muntanya es registrarà a la penúltima etapa, quan els corredors recorreran les Dolomites, amb pujades al Cima Campo, Passo Manghen, Passo Rolle i escalada final al Monte Avena, amb un desnivell total d'uns 5.000 metres.

Serà l'última ocasió perquè els escaladors prenguin avantatge abans que el Giro conclogui a Verona, amb una contrarellotge de 15.7 quilòmetres que premiarà al campió.