Jan Díaz, un santfruitosenc de catorze anys que estudia tercer d'ESO al Paidos, és un dels atletes més prometedors de casa nostra, tal com demostren els seus dar-rers resultats. El març va proclamar-se campió de Catalunya sub-16 en pista coberta en les modalitats de llargada i relleu 4x300, i a més va ser cinquè en llargada a l'estatal sub-16.

P Quan et vas iniciar en el món de l'atletisme?

R Vaig començar a descobrir l'atletisme quan tenia cinc anys, a través del meu pare, David, que l'havia practicat, i del meu germà Biel, que també s'hi dedica. No sabia quin esport fer, i ells dos em van convèncer per iniciar-m'hi. Els estic molt agraït, ja que l'atletisme m'encanta, em fa gaudir i desconnectar d'altres aspectes, com ara els estudis.

P Ho combines amb algun altre esport?

R Des dels tres anys que vaig a nedar un dia a la setmana, fet que em va bé especialment per l'esquena. Abans, quan feia primer de primària, havia jugat a bàsquet a l'escola Pla del Puig de Sant Fruitós, però com a extraescolar.

P Fa tres anys vas haver de fer canvis en els teus entrenaments.

R Notava que no progressava com volia, i vaig canviar d'entrenadora per anar amb la Maria Alba Martí, que m'ha fet millorar molt les meves marques. A més, al Nat's em van muntar un entrenament que consisteix en treball aeròbic i muscular de peses, i en el qual els peus estan dins l'aigua. La suma d'aquests dos aspectes van fer que la meva progressió tornés a ser l'adequada.

P I el març de l'any passat va arribar el teu primer gran èxit. Et vas proclamar campió de Catalunya sub-16 en llargada.

R Vaig tenir molt bones sensacions, era el meu primer any en la categoria i no m'esperava ni gua-nyar ni les marques que vaig fer.

P Un any després has revalidat el títol en llargada i, a més, hi has afegit el del relleu 4x300.

R En la llargada anava molt tranquil, ja que el meu màxim rival, Nil Segura (CA Canaletes), es va lesionar abans de la competició i no va participar. Pel que fa al relleu, sabíem que teníem un bon equip, però que n'hi havien dos més al mateix nivell. Al final va sortir bé i vam poder guanyar.

P També vas ser cinquè a l'estatal sub-16.

R Em vaig sentir molt orgullós de mi mateix, ja que vaig quedar empatat amb el quart i a només un centímetre del podi. Vaig fer salts bons, però eren nuls. Tot i això, ho prefereixo abans que guanyar amb salts pitjors.

P Finalment, aquest abril has estat segon en el català de combinades sub-16.

R Crec que vaig fer una bona actuació, i gràcies a aquest fet ara mateix no sé en quina prova centrar-me, últimament ho he tocat tot a bon nivell.

P Quins són els teus pròxims objectius?

R El més proper és l'estatal per autonomies, el 15 de juny a Madrid. Allà participaré en els 100 tanques. Després ja vindran el català a l'aire lliure, el 23 de juny a Lleida, i l'estatal, el 7 i 8 de juliol a Gijón. En aquestes dues competicions faré els 100 tanques, on m'agradaria baixar dels catorze segons, i la llargada, en què voldria passar dels 6,50 metres.

P Quina és la teva rutina d'entrenaments?

R M'exercito tres dies a la setmana en sessions d'entre dues i tres hores. Els dilluns faig tanques i sèries, els dimarts entreno llargada, gimnàs i sèries, i els dijous, alçada i sèries.

P Quins són els teus punts forts i dèbils com a atleta?

R Crec que destaco en la velocitat, especialment en les sortides, i que tinc un marge de millora bestial en les tanques. Pel que fa a la llargada em sé la teoria, però a la pràctica a vegades no surt.

P Tens algun referent?

R Fa dos anys em fixava en el sud-africà Luvo Manyonga i el cubà Juan Miguel Echevarría, però últimament només em fixo en mi mateix.