El jove CN Minorisa, hereu del desaparegut CN Manresa, està d'eleccions per rellevar l'actual junta directiva, presidida per Lluís Lázaro, després de finalitzar el seu mandat. Aquest divendres, a les piscines municipals, més de 300 socis tindran dret a escollir nou president entre dues candidatures que han estat validades per la junta electoral. La majoria dels associats són familiars directes dels esportistes de les seccions del club: natació, natació artística, waterpolo i triatló.

Una està capitanejada per Montse Gomariz, nedadora encara en actiu com a màster. Presenta una junta amb persones conegudes al CN Manresa, moltes de relacionades amb el club com a pares d'esportistes. Com a vicepresident primer, Ivan Sánchez; vicepresident segon, Jordi Serracanta; Elisabet Ventura, com a secretària; Cristian Marc Huerta, com a tresorer, i els vocals Lourdes Aymerich, Albert Estiarte, Olga Estupinyà, Gemma Pedragosa, Toni Porcel i Antonio Rey.

L'altra candidatura és bàsicament formada per pares d'esportistes del CN Minorisa que volen donar un altre aire a l'entitat. Està encapçalada per Jordi Noé Vilà, que en seria el president en cas de sortir escollit; la resta de components de la junta serien Maria Garcia com a vicepresidenta, Daniel del Blanco com a secretari, Malgoratza Banasik-Kasprzyk com a tresorera, i Jordi Sala com a vocal.

Les votacions de divendres, que tindran lloc a les oficines del club, tindran dos torns: de les 11 del matí a la 1 del migdia i de les 4 de la tarda a les 8 del vespre. Posteriorment, després del recompte, la junta electoral donarà a conèixer els resultats.

Candidatura de Montse Gomariz

La nedadora Montse Gomariz encapçala un equip d'onze persones que vol renovar l'orientació del CN Minorisa. «Porto al cor el CN Manresa, ara CN Minorisa. Després d'una aturada quan vaig tenir fills, ara torno a nedar com a màster i ells també són nedadors de l'entitat. Tot plegat m'ha animat a presentar-me a les eleccions amb un grup de gent que engloba totes les seccions del club, per tenir diferents visions. Jo he estat uns mesos a la junta, des que vaig suplir una noia que va agafar la baixa per maternitat». Així ha explicat Gomariz la seva motivació per presidir el CN Minorisa.

Com esmenta al seu programa, l'objectiu principal és retornar a l'entitat l'estatus de referència esportiva i social que havia tingut històricament el CN Manresa a través «d'una nova cultura de club per potenciar les seccions. Un dels reptes de la candidatura és «recuperar el nom de CN Manresa, que és amb el qual realment s'identifica fora d'aquí la nostra entitat. La gent es pensa que Minorisa és el nom d'un patrocinador. En aquest sentit, esportivament volem aconseguir tornar a ser un referent. Em fa molta pena veure la taula de rècords, on n'hi ha algun de meu. Hem de recuperar els valors socials. El CN Manresa era una família i a tots nosaltres alguna cosa ens va quedar d'aquella època».

La viabilitat econòmica del projecte també és un dels eixos de la candidatura, que es proposa buscar noves fonts de finançament que complementin els ingressos principals derivats de les quotes dels pares i dels esportistes. També es proposa crear escoles esportives com a referència per a la iniciació de cada disciplina. «Abans, com a CN Manresa, gestionàvem els cursets, des d'on vinculàvem molts nedadors al club. Ara que és Aigües de Manresa qui fa la gestió de l'aprenentatge, nosaltres tenim una bona base però pocs nens. Hem de recuperar els cursets com sigui».

A banda de potenciar les diferents seccions, l'equip de Gomariz es proposa treballar a fons la natació adaptada. «Tenim la gent d'Ampans que ve a nedar i ens agradaria formar una secció de paralímpics per competir, com tenen molts altres clubs. Cal donar oportunitats a tothom», ha comentat Gomariz.

Un problema de l'actual CN Minorisa és, segons Gomariz, que «estem molt limitats quant a espais i horaris a les piscines. Som com llogaters d'Aigües de Manresa, i per créixer necessitem més. Per exemple, durant el curs escolar no podem disposar de la piscina de 50 metres per entrenar les competicions d'aquesta distància perquè està partida en dos espais de 25 metres. Ens haurem de reunir amb Aigües de Manresa i er-ho d'una altra manera. Estem lligats de peus i mans, i això, tenint en compte que les piscines són municipals».

Candidatura de Jordi Noé Vilà

La candidatura de Jordi Noé Vilà ha volgut deixar clar, d'entrada, que «som un equip, no un possible president. A nosaltres ens mou l'interès pels nostres fills perquè l'entitat respongui a les seves exigències en un ambient distès i de superació, amb un bon treball». Dit això, Jordi Noé Vilà deixa clar que, «abans de prendre decisions més concretes, volem conèixer els números del club, perquè sembla que hi ha un dèficit que s'arrossega des de fa anys. A la junta hi ha hagut un desgast evident i ara pensem que cal un canvi amb un equip molt compensat com el nostre, que porti regeneració, empenta i il·lusió».

Pel que fa precisament a l'economia, la gent de la candidatura de Jordi Noé Vilà té clar que «hem de ser imaginatius a l'hora d'anar a buscar patrocinis. Volem aconseguir un equilibri pressupostari. Hem de considerar que les aportacions dels socis com a pilar del finançament del club ha de ser simbòlica i no una de les fonts principals de sustentació del pressupost. Tot i que tenim clar que els pares són un gran actiu de l'entitat. Primer de tot el que hem de fer és estabilitzar el deute, reduir-lo i eliminar-lo, perquè l'economia és un punt clau», ha comentat Daniel del Blanco, un dels components de la candidatura, integrada per «cinc persones d'un tarannà equilibrat i amb una gran implicació».

Si bé l'economia és per a Vilà i la seva gent un punt bàsic, no ho és menys el vessant esportiu: «La millora contínua ha de ser el nostre principal objectiu. Volem oferir un programa aquàtic de qualitat on els membres de totes les edats, habilitats i condicions puguin assolir el màxim potencial gràcies a una competitivitat saludable, un desafiament personal i una dedicació a l'esport dins d'un ambient d'esperit d'equip i de diversió. Volem rebre dels entrenadors el que esperem d'ells. Tant de bo puguem ampliar el nombre de seccions amb la natació adaptada, la natació amb aletes o la de llarga distància. Hem de conservar i mimar els nostres esportistes».

Malgoratza Banasik-Kasprzyk ha recordat que «volem crear vincles amb els pares a través de reunions amb ells perquè coneguin la base formativa, quins són els objectius i els reptes. No volem tenir secrets». Respecte al canvi de nom que també proposa l'altra candidatura, la de Vilà ha dit que «ho valorarem quan calgui. Però és clar que ens agradaria dir-nos CN Manresa, en som hereus. De totes maneres, ara mateix encara hi veiem riscos que vinguin les administracions, com ara Hisenda, a reclamar». De l'espai i horaris que facilita Aigües de Manresa, Jordi Noé Vilà té clar que «el tracte és bo però pot ser excel·lent. Hem de créixer junts. També compten amb altres clubs que hi ha al Bages. S'ha de veure què es pot fer».