El setembre del 1947 es va formar oficialment el Club Gimnàstic de Manresa. Els seu origen era la Unió Esportiva Santa Clara i anteriorment la Penya Estrella, al barri de les Escodines, de la qual es va fer càrrec de la presidència Pere Pusó Rubinat agafant el relleu de Ramon Bach Casas i Eleuteri Escamilla. El nou club es va donar d'alta a la Federació Catalana de Futbol. Les primeres activitats les va portar a terme al camp de Santa Clara, actualment encara espai d'esbarjo dels participants en els exercicis espirituals de la Cova. Es va llogar aquest terreny de joc per 5.420 pessetes anuals.

El 1950 es va instaurar el primer Trofeu President Gimnàstic de Manresa, mentre que l'entitat participava en diferents competicions de la federació catalana, com la Copa Nadal i el Torneig de Primavera. El 1951, el Nàstic ja va prendre part en el campionat regional d'aficionats, també en el comarcal i en la competició de penyes de Manresa. El 1956, el futbol base va agafar protagonisme en el club amb l'organització d'un torneig per a infantils. Aquell mateix any, Pere Pusó Rubinat va rebre la medalla al mèrit esportiu de l'Ajuntament de Manresa. El 1962 va agafar la presidència Joan Antoni Pusó i es va nomenar capellà del club Mn. Josep Leyes. El 1965 va morir el president d'honor Pere Pusó Rubinat i es va instaurar el Trofeu a la Dignitat Esportiva Pere Pusó.

El 1967 es va proposar a l'assemblea de socis adquirir uns terrenys en propietat, el que va esdevenir el Gimnàstic Parc. La quantitat total de l'operació es va estimar en 1.500.000 pessetes. El projecte va ser aprovat per unanimitat. Ricard Casas va agafar el relleu de Joan Antoni Pusó a la presidència. El 1968 van començar les obres per fer realitat el Gimnàstic Parc, tot i que altres noms van optar a la denominació de la nova zona esportiva de la carretera de Santpedor.

El 1971 es va nomenar com a nou president Manel Bach i Casas. Un any després es va inaugurar el Gimnàstic Parc, en plena celebració del 25è aniversari del club. El 1973 va entrar com a president Josep Peraire, amb aires renovadors i amb cares noves a la junta, tot i que el 1975 va ser de nou Joan Antoni Pusó el president. Del 1977 al 1981, sota la presidència de Josep Cifré, els objectius primordials de la nova junta van ser el sanejament econòmic i la potenciació de l'àrea esportiva. Una de les novetats va ser la instauració, el 1978, del Torneig Ciutat de Manresa, que en l'actualitat encara se celebra cada mes d'agost, i posteriorment es va crear el Trofeu Gimnàstic. Ramon Oliveras va presidir l'entitat del 1981 al 1990, abans que Francesc Bosch assumís la responsabilitat del club fins al 2011.

El 1984, Pep Guardiola, fins aleshores encara desconegut, lògicament, va fitxar pel Barça. El 1993, l'Ajuntament de Manresa va atorgar la medalla de bronze de la ciutat al mèrit esportiu. El 1997, el club va celebrar els seus primers 50 anys de vida amb diferents actes esportius i lúdics. L'any 2000 es va crear el Torneig Rossend Basullas en homenatge a un dels fundadors del Gimnàstic de Manresa (va morir el 1994). El 2007 es va inaugurar la remodelació de les instal·lacions amb gespa artificial en els dos camps de terra. Les darreres temporades, amb Miquel Sebastià a la presidència (des del 2011), el Gimnàstic ha assolit les millors categories de futbol base. Dario Riera és des d'enguany el president.