L'estada de quatre anys als Estats Units, on va estudiar un grau a la Universitat Estatal de Sacramento, no va ser suficient per aturar Emilia del Hoyo (1997), de Manresa, en la prova d'heptatló als campionats estatals sub-23 que es van celebrar a la ciutat de Tarragona.

Una experiència única mentre també competia en la mateixa modalitat amb l'equip de la universitat. «La manera de viure allà l'atletisme és única», afirma la manresana, que explica que cada universitat té el seu equip d'atletisme i competeixen entre tots ells en un campionat de lliga universitari.

«Tornar a guanyar després d'estar tant de temps sense competir a Espanya va ser de molt mèrit perquè vaig sentir que seguia sent qui va marxar fa quatre anys», explica Emilia del Hoyo, que va aconseguir el campionat estatal d'heptatló amb un total de 4.961 punts i després de realitzar un campionat gairebé impecable, en el qual va obtenir la victòria en 5 de les 7 proves disputades en l'estatal, concretament les proves preferides de la manresana (100 metres tanques i salt de llargada), llançament de pes i els 200 i 800 metres llisos.

Nova aventura a Anglaterra

Després d'estar quatre anys estudiant als Estats Units, Emilia del Hoyo emprendrà un nou camí internacional i obrirà una nova etapa en la seva vida estudiant el màster a la Universitat de Nottingham (Regne Unit), on també seguirà competint en el que és la seva gran passió.

«Internacionalment hi ha molt més suport i interès d'empreses, patrocinis i dels propis aficionats», assegura Del Hoyo, que destaca la gran implicació dels agents actius en el món de l'esport. «A la televisió és el primer que surt, té un gran poder dins la cultura del país», explica la manresana sobre la gran vinculació de l'esport als Estats Units que va viure durant la seva estada universitària. L'atleta manresana somia en poder tornar a ser internacional amb la selecció estatal algun dia, però aquesta vegada fer-ho en el combinat absolut. «Aconseguir-ho de més jove va ser una gran experiència que m'agradaria tornar a repetir a nivell sénior», explica Del Hoyo, que veu aquest objectiu encara «molt lluny» però confia en les seves possibilitats i el seu rendiment si continua amb una bona disciplina d'entrenament i amb un bon entrenador que l'ajudi a progressar. Emilia del Hoyo no només competeix en heptatló, sinó que també participa en el pentatló a pista coberta, una prova que agrada més a la manresana perquè no presenta la prova de llançament de javelina, un dels seus hàndicaps. A diferència del que ha passat amb el seu company bagenc Pol Vila, la manresana ha estat competint durant tot l'any tant en el seu retorn aquí com en els darrers mesos als Estats Units amb l'equip de la Universitat Estatal de Sacramento i, per tant, la seva temporada 2018/19 també va finalitzar amb la gran victòria aconseguida en el campionat estatal sub-23. Tot i així, el temps d'aturada serà molt breu, ja que entre final d'agost i principi de setembre ja començarà de nou amb les piles recarregades.