L'expresident de la Federació Espanyola d'Atletisme i catedràtic de bioquímica, José María Odriozola, va sortir ahir en defensa de la normativa sobre l'hiperandrogenisme introduïda per la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) respecte del cas de l'atleta sud-africana Caster Semenya. Segons el seu punt de vista, la corredora és «biològicament un home», i a l'hora de competir té «un avantatge enorme» respecte dels rivals.

Segons Odriozola, que fins al setembre és membre del consell directiu de la IAAF, Semenya «diu que la federació va contra ella, però les normes són per a tots. El seu cas ve dels mundials de Berlín, del 2009. Ella té cromosomes XY, com els homes, i llavors una sèrie de controls interns hormonals fan que sigui hiperandrogènica». Odriozola va voler matisar que «no entrem en la seva denominació com a dona, sinó que biològicament és un home, amb característiques, en alguns aspectes, no totalment definitòries anatòmicament d'home, però té un avantatge enorme».

Els límits de la IAAF

El directiu va explicar que, «a partir de la pubertat, els nois i les noies es diferencien en funció dels nivells de testosterona que el seu cos segrega. Els nois es converteixen en persones més fortes, dins de la campana de Gauss, uns més que d'altres, i els nivells màxims de testosterona que se solen veure en dones és d'una mica més de dos nanomols per litre de sang». Segons Odriozola, la IAAF «ha posat el límit en cinc, més del doble. Semenya té més testosterona que la majoria dels homes i això li dona un avantatge indubtable, a ella i a les altres que tenen aquestes característiques. El podi dels 800 metres de Rio era format per tres hiperandrogèniques, i la resta de finalistes gairebé ploraven a la línia de meta perquè veien que era impossible lluitar contra elles».

Odriozola va recordar que el TAS i la justícia suïssa han donat la raó a la IAAF i també va criticar el Comitè Olímpic Internacional (COI) per «haver utilitzat la tàctica de l'estruç. Ells només parlen de transgènics i tenien una norma que no valorava l'hiperandrogenisme i d'altres síndromes».