L'èxit que ha aconseguit firmar Toni Naspler aquesta setmana en l'europeu d'Udine s'afegeix a uns quants més que altres jugadors nascuts a la capital del Bages, o bé molt estretament relacionats amb el Bàsquet Manresa, han firmat en anys passats. Cal destacar els ors de Marc Garcia, de Carla Romeu i de Jael Freixanet.

Marc Garcia, actualment a les files del Fuenlabrada després de desvincular-se del Barça, va ser el millor jugador (MVP) a l'europeu sub-20 de Helsinki del 2016. I ja havia estat plata el 2015 dins de la mateixa categoria. L'estiu del 2013 va ser bronze en el campionat dels sub-16, a Letònia.

Dues jugadores manresanes han estat campiones d'Europa en aquest segle. La més recent, Carla Romeu (actualment un pilar de la Joviat que ha aconseguit ascendir a Copa Catalunya) va pujar al lloc més alt del podi el 2012. Va ser en la categoria sub-16 i la fase final es va disputar a Hongria. Pel que fa a Jael Freixanet va guanyar fins a tres ors: el 2004 en cadet, el 2006 amb la selecció sub-18 i el 2007 amb el combinat sub-20. A més, va ser plata el 2005 com a juvenil. Cal recordar que Jael Freixanet va ser campiona de Lliga Femenina amb l'Uni Girona, el 2015.

Fent un parèntesi, cal citar bons resultats d'entrenadors. El 2o14 va ser Jaume Ponsarnau qui dirigia la sub-20 a la plata, a Grècia. El 2012, Ricard Casas va aconseguir el mateix color de medalla duent una sub-20 a Lituània amb Rafa Martínez i Guille Rubio entre els jugadors de l'equip. I mirant més enrere, l'actual entrenador del Baxi, Pedro Martínez, va obtenir el bronze amb la selecció sub-23 en l'europeu del 1994, a Eslovènia. Joan Peñarroya, ara al San Pablo Burgos, va ser ajudant de Juanan Orenga, en la selecció sub-2o que es va proclamar campiona el 2011 a Bilbao amb Mirotic d'estrella. El 2004, a Saragossa, un Sergi Llull que aleshores era al Manresa va ser campió sub-18. En fèmines, la manresana Eva Puntí era plata en júniors a Alcalà d'Henares el 1990, com Núria Fonts el 94, a Bulgària.

L'actual director esportiu del Bàsquet Manresa, el santjoanenc Román Montañez va aconseguir la plata a l'europeu cadet que va tenir lloc a Portugal. Miquel Feliu, que continuarà una temporada més al Lleida de la LEB Or, va ser bronze el 2001 a Letònia amb el santjoanenc Marc Solà.

Per acabar, una curiositat del 1985 quan, la juvenil Carla Valentí (del BM Sant Francesc, més tard Font Vella) va ser escollida dins del cinc ideal a l'europeu de Tuzla, tot i que Espanya va ser només 9a.