Els representants del FC Barcelona i del davanter brasiler Neymar Jr no han arribat a cap acord aquest divendres i han celebrat el judici per la doble demanda en relació a un suposat pagament que el club deu al futbolista. Neymar reclama al club 43 milions d'euros bruts que completarien la prima no cobrada des que el 2017 va marxar al PSG, mentre que el Barça creu que el jugador li deu uns 23 milions d'euros cobrats indegudament d'una prima per renovar el contracte el 2016.

El Barça i Neymar estaven citats aquest divendres al jutjat social número 15 de la capital catalana per una doble demanda relacionada amb la prima de renovació que l'exjugador blaugrana va pactar l'estiu del 2016, un any abans d'anar-se'n al club parisenc. El litigi, en l'àmbit laboral i el de més quantitat de la història d'Espanya per un sol treballador, té per objecte resoldre les discrepàncies sobre la liquidació econòmica en el moment de la marxa del jugador al PSG l'agost del 2017. Després de dos ajornaments i de diverses hores de negociació d'última hora, la vista s'ha celebrat amb una important expectació mediàtica internacional.

Neymar, defensat per advocats madrilenys, demana al Barça uns 43,75 milions d'euros que encara li falten per cobrar --ho havia de fer el 31 de juliol de 2017, l'1 d'agost els va reclamar i el 2 d'agost va anunciar que marxava a París-- mentre que el Barça, defensat pel despatx d'advocats gironí Costa, Torrecillas y Asociados, reclama a Neymar el retorn de la part ja pagada de la prima, 20,75 milions, més 1,75 milions més perquè el brasiler només va quedar-se al club una de les cinc temporades pactades.

Neymar va fitxar el 2013 pel Barça fins el juny del 2018. No obstant això, el desembre del 2015 mentre l'equip era a Tokio jugant el Mundial de Clubs, es va signar un acord marc per renovar i ampliar el contracte. El juliol del 2016 es va signar el nou contracte, per cinc anys, fins el juny del 2021 amb una possible ampliació al 2022. Com que en el primer contracte hi havia hagut problemes fiscals, que el Barça va admetre davant d'Hisenda, el jugador va demanar un increment de la fitxa de 5 a 33 milions per compensar aquesta pèrdua, i també es va apujar la clàusula de rescissió dels 190 fins els 222 milions.

A banda, el pare i representant del jugador va demanar una prima de renovació o 'signing bonus'. Inicialment havien demanat 95 milions, però el Barça va aconseguir rebaixar-la a 64 milions d'euros bruts i pagar-la en dues anualitats, el juliol del 2016 i el juliol del 2017. El 31 de juliol del 2016 el club va pagar 20,75 milions com a primer pagament. El 31 de juliol del 2017 el Barça, davant dels rumors de la possible marxa de Neymar, va dipositar els 43 milions restants davant de notari i amb la condició que el jugador es comprometés a complir tot el seu contracte. Dos dies després, el brasiler va pagar la clàusula de rescissió i va marxar al PSG.

La discussió jurídica versa sobre el fet de si aquesta prima de renovació formava part del salari del jugador, com defensa el club, i per tant només es pot cobrar la part proporcional que s'ha complert del contracte o fins i tot només si es compleix sencer com a premi a la fidelitat, o si és un pagament a banda del salari i només en concepte de prima per acceptar un allargament del contracte, com assegura el jugador. De fet, els advocats de Neymar asseguren que simplement era un "incentiu" per renovar el contracte, com el 2013 ja es va incloure una clàusula semblant de 8,5 milions.

Les parts estaven citades a dos quarts de deu del matí. Amb anterioritat a l'inici de la vista, han comparegut davant la lletrada de l'Administració de Justícia per fer un últim intent de conciliació. Fins i tot s'ha fet prop d'una hora de pausa per tornar-ho a intentar després, però cap a les 12 del migdia s'ha constatat que no hi havia acord i s'ha decidit celebrar el judici. Si Neymar hagués tornat al Barça aquest estiu passat --el club va estar negociant la seva tornada durant setmanes amb el PSG-- molt probablement hauria retirat la demanda, però, en no ser així, el procés ha seguit el seu curs fins ara. De fet, segons alguns rumors, els representants de Neymar han dit als del Barça que si el club es comprometia a fitxar el brasiler l'estiu que ve, retirarien la demanda, cosa que l'entitat barcelonista no ha acceptat.

A mig matí s'ha sabut que Neymar no aniria a la Ciutat de la Justícia, sinó que havia marxat amb avió cap a París.

Després de la vista, les parts tenen fins el 21 d'octubre per presentar per escrit les seves conclusions definitives, i serà a partir d'aleshores quan el jutge dictarà sentència.