L'onzena Salomon Ultra Pirineu es prepara per rebre el cap de setmana els millors corredors de muntanya del món. Enguany, aquesta organització, que té el Parc Natural del Cadí-Moixeró com a escenari, reneix i s'amplia fins a arribar a les sis curses amb dues noves incorporacions en aquesta edició, la Sky Pirineu i la Trail Pirineu, de 36 i 56 km respectivament. En total s'hi esperen uns 4.000 corredors de 50 països.

Prova reina de 94 km

La cursa de 94 km, amb sortida de Bagà a 2/4 de 6 del matí de dissabte, tindrà 6.200 m de desnivell positiu. Dmitry Mityaev, l'atleta revelació rus, torna a l'Ultra Pirineu per intentar arribar al lloc més alt del podi: serà el seu quart any en aquesta cursa i el 2017 ja es va colar al segon esglaó. Lluitant per la victòria també hi haurà els catalans Jordi Gamito (tercer el 2018) i Jessed Hernández, guanyador de la primera i la desena edició de la prova. El veterà Miguel Heras, que hi ha participat fins a sis vegades i es coneix el recorregut com el palmell de la mà, tornarà un any més per intentar aconseguir la victòria. També hi seran Pere Aurell, el berguedà Pau Bartoló i Morgan Casey.

En el pla femení dues corredores estrangeres seran les grans protagonistes: Fernanda Maciel i Mimmi Kotka. L'atleta brasilera establerta a Catalunya torna a l'Ultra Pirineu després de vuit anys. Mimmi Kotka s'estrena en aquesta cursa per obtenir un lloc al podi. Roser Español, tercera l'any passat, també hi tornarà a estar present. Igualment hi seran Mònica Comas, la bagenca Laia Díez i Adriana Vargas, entre d'altres.

Les novetats

Pur skyrunning, això és la Sky Pirineu i molts corredors d'elit ja han confirmat que no es volen perdre els 36 km i 2.600 metres de desnivell positiu de la nova carrera, penúltima prova de les Skyrunner World Series i de les Golden Trail National Sèries. Oriol Cardona, situat com a líder del circuit, serà dissabte (9 h) a la línia de sortida a Bagà. Trepitjant els talons al de Banyoles hi haurà el japonès Ruy Ueda, segon en la classificació de les Skyrunner World Series, que ve a Bagà per seguir sumant punts i intentar col·locar-se en primer lloc. Al seu costat hi haurà Pablo Villa i el recordista de la Zegama-Aizkorri, Stian Angermund-Vik. Altres corredors de nivell com el francès Thibaut Garrivier, l'italià Marco de Gasperi, el suec Petter Engdahl, Zaid Ait Malek, Pablo Villalobos, Pere Rullan o el jove Jan Margarit també estaran preparats per provar aquesta nova cursa.

El cartell femení també és d'infart. A la línia de sortida hi seran atletes com la noruega Yngvild Kaspersen i la britànica Holly Page. Les bessones sueques Lina i Sanna El Kott i la seva compatriota Johana Astrom també lluitaran per estar entre les primeres. A part d'aquestes corredores, n'hi participaran de casa com Eli Gordón i la jove promesa Gisela Carrión. Ester Casajuana, Ainhoa Sanz o Marta Molist també seran a la línia de sortida de Bagà.

Tres curses més

A més d'aquestes dues curses també es correrà la nova Trail Pirineu (56 km des de Bellver, dissabte a les 6 h), la Mitja Pirineu (19 km a Bellver, dissabte a les 8 h) i la Nit Pirineu (5 km, quilòmetre vertical, divendres a les 19.30 h). Juntament amb la Pirineu XS, que tindrà lloc diumenge per als atletes més joves (des de les 10.30 a Bagà), formen el cartell d'aquest any. El Trail Pirineu, de 56 km i 2.800 metres de desnivell positiu, també és una novetat i agafa el relleu de la Marató Pirineu. A la línia de sortida de Bellver de Cerdanya hi seran Tòfol Castanyer, que ara opta per una distància més curta. Al seu costat, André Rodríguez,de Portugal, i la basca Oihana Kortazar, Àngels Llobera i Dominique Van Mechgelen, en l'apartat femení. En la segona edició de la Mitja Pirineu (19 km i 600 m +) hi haurà Ferran Sampere, Arnau Aranda, Nicolás Molina, Mireia Pons, Marta Pérez i Yolanda Martín, entre d'altres.

L'esdeveniment es podrà seguir a la web ultrapirineu.com i també pel Facebook de la cursa; així mateix, la Sky Pirineu es podrà veure en directe per TV3.