Els presumptes fraus motivats per les compres de passaports de Guinea Equatorial de dos homes molt destacats de la lliga ACB com Andy Panko i Marcus Slaughter han fet que des de les institucions (en especial al CSD) es mirin amb una gran prevenció la documentació de jugadors que arriben amb uns passaports que els treguin una condició d'extracomunitari. Per als acords vigents entre l'ACB i l'Associació de Jugadors, només n'hi pot haver dos per club, mentre que per cada plantilla hi ha d'haver el mínim de 4 jugadors de formació (5 en els equips de 12 homes). La resta entra dins la llista dels extracomunitaris, amb passaports europeus (Ferrari per exemple juga com a italià al Baxi) o de països africans o del Carib que van firmar el tractat de Cotonou, que inclou diversos aspectes amb relació al comerç.

Molts jugadors americans intenten aconseguir una documentació que els permeti ser considerats extracomunitaris. Hi ha una majoria que ni ha aixafat mai el país per al qual és nacionalitzat ni ha defensat la samarreta de la seva selecció en cap ocasió. No és el cas de Jordan Davis, qui, ara fa dos anys, va participar a l'europeu B de la categoria sub-20 formant part de la selecció d'Azerbaidjan. En va ser el màxim anotador amb una mitjana de 29 punts. També hi va haver un altre cas en aquell mateix campionat, el del jugador Steven Enoch, un pivot de 19 anys que jugava per Armènia. Davis, de 20 anys, jugava a la Universitat de Northern Colorado.

Segons publicava al seu dia el diari Marca, Davis va acudir a l'europeu sub-20 que se celebrava a Romania per una gestió que va fer Spencer Nelson, exjugador del Gran Canària que també tenia la nacionalitat d'Azerbaidjan (com Jaycee Carroll). Nelson, que era un tècnic ajudant a la universitat de Utah State, va ser la persona que va convèncer Davis.