Joan Antoni Lozano Oriola (Manresa, 1958) va morir ahir després que els darrers mesos lluités contra un càncer de pulmó. Ja feia un temps que, tant els més propers com moltes persones que l'han conegut i tractat durant les últimes dècades, temien el que finalment va passar ahir . Conegut en molts dels àmbits esportius, des de la dècada dels anys vuitanta fins al 2014, va ser la veu dels partits del Bàsquet Manresa en les diferents competicions de l'equip del Congost, al qual va acompa-nyar pels seus partits per Espanya i per Europa.

Joan Antoni Lozano, per a tothom més conegut com el Xano, va ser un destacat jugador de futbol sala (en equips com el Catalana Occident, GyC o, més esporàdicament, a l'Escodines) i també de basquetbol, amb grans temporades al CB Manresa, al CB Navàs o al CB Berga, entre d'altres. Es va iniciar en el món del periodisme en la dècada dels 70 a la Gazeta de Manresa, diari del qual el seu pare n'era el director, després del pas pel Pla de Bages (el diari que va agafar el relleu de la Gazeta, però que va tenir una curta trajectòria) i ben aviat va passar a Ràdio Manresa i va ser corresponsal de premsa de tots els diaris esportius de Barcelona i Madrid (també a la revista Gigantes).

Dins del Grup Taelus també dirigia i presentava espais televisius al Canal Taronja. Va agafar el relleu a Ràdio Manresa d'un altre gran referent del periodisme i el radiofonisme local, Vicenç Comas. No només va retransmetre partits del Bàsquet Manresa, sinó també del CE Manresa i d'altres esports com el futbol sala, i fins i tot al Camp Nou. Lozano va presentar durant força edicions la Nit de l'Esportista de Manresa, de la qual en va ser jurat qualificador fins aquest 2019. Darrerament, la seva ocupació era la de gestionar la comunicació del CE Manresa, una feina que va haver de deixar fa uns mesos per la malaltia.

En una recent entrevista a Regió7, Joan Antoni Lozano feia un resum de la seva trajectòria: «Soc periodista, sempre he tingut una gran vinculació amb el bàsquet, i m'he sentit sempre molt orgullós de la meva condició de manresà, n'he volgut presumir sempre».

El periodista manresà ha estat distingit amb el guardó en la categoria de ràdio dels Premis de la Fundació del Bàsquet Català de Periodisme Esportiu del 2019, que es lliuraran el proper 4 de novembre al Museu Melcior Colet, a Barcelona. El Xano el rebrà a títol pòstum.

El funeral per Joan Antoni Lozano Xano tindrà lloc al cementiri de Terrassa avui a les 11.30 h.