La decisió d'ajornar el clàssic que s'havia de disputar dissabte al Camp Nou entre el Barça i el Madrid no va respondre a criteris esportius. Els dirigents que van prendre la decisió es van fonamentar en els aldarulls que hi ha hagut a Barcelona després de donar-se a conèixer la sentència als polítics independentistes i en la gran manifestació convocada per a aquell mateix dia a la tarda. Però la resolució té repercussions que sí que poden condicionar la lliga. L'estat de forma amb què afrontaven tots dos equips el partit i el que lluiran d'aquí a 52 dies segurament no serà el mateix, com tampoc els jugadors que estaran disponibles llavors.

Aquestes dues són variables que, a dia d'avui, no es poden preveure, però sí la dificultat del calendari dels dos contendents del clàssic fins aleshores. I fent-ne una anàlisi, el full de ruta del Barça és més complicat que el del seu adversari.

De menys a més

Tots dos conjunts tenen deu compromisos d'aquí fins aleshores, set de lliga i tres de Lliga de Campions. Tot el recorregut estarà interromput per l'aturada pels compromisos de les seleccions, que mantindran ocupats força dels seus futbolistes entre l'11 i el 22 de novembre. Si dividim l'itinerari en dues parts, ens adonem que la primera és força assequible per a totes dues bandes i que la segona és més complicada per als homes de Valverde, que poden arribar a encarar quatre partits de dificultat alta abans del clàssic per tres dels blancs, reduïbles, fins i tot, a un segons com vagi.

Etapa plana

Així, els quatre propers compromisos són de dificultat baixa per a tots dos, encara que el partit de Lliga de Campions conté una trampa. El Barça rep un Valladolid sòlid, però superable, i més havent descansat, i un Celta que pot canviar d'entrenador en les properes hores. Dissabte, els blaugrana visiten un Llevant molt irregular i batallador a casa, però que no és un rival dels més difícils. Pel que fa al partit de Champions, l'Slavia ja va demostrar dimecres passat que és un adversari valent, però el Camp Nou li ha de pesar.

Pel que fa al Madrid, els tres propers partits són a casa i dos contra equips en descens: el Leganés i el Betis. El tercer ha de ser fàcil contra el Galatasaray, però l'equip de Zidane té l'obligació de guanyar-lo per no complicar-se la vida, i a continuació visita un Eibar que travessa el moment més baix dels darrers anys i que ja no va ser rival per al Barça a Ipurua. Després d'aquest partits, arriben els compromisos internacionals. En els darrers, el Madrid ja va perdre Modric i Bale per lesió, i tots els equips creuen els dits per no tenir-hi desgràcies que els facin perdre jugadors.

Ports de primera categoria

Un cop passat aquest tràngol, el camí fa pujada, sobretot per al Barça. Així, després d'una, a priori, visita fàcil a Butarque, quatre dels cinc següents partits són d'aquells que poden condicionar tot un torneig. A més, depenent del resultat del duel contra l'Slavia i també del Dortmund-Inter del 5 de novembre, els seus dos darrers partits a la primera fase continental poden ser decisius per assegurar-se el primer lloc de grup.

En tres o quatre dies caldrà rebre els alemanys al Camp Nou i visitar un Wanda Metropolitano on els Barça no ha guanyat els dos darrers anys. Es tracta de dos compromisos d'alt desgast físic i psicològic que precediran un compromís més planer a casa davant del recent ascendit Mallorca.

Però, just abans de jugar el clàssic, la formació barcelonista torna a tenir dos compromisos durs. El primer és al camp de l'Inter. En aquest cal posar-hi un asterisc, ja que no es pot saber si el Barça ja serà matemàticament primer de grup i podrà fer-hi rotacions. No les farà, segur, al Reale Arena de Sant Sebastià per visitar una Reial Societat que enguany és a la part alta de la classificació.

El Madrid, per la seva banda, té l'avantatge relatiu de gairebé saber que serà segon al seu grup de la Champions. És molt complicat que atrapi el París Saint-Germain, ni que el derroti al Bernabéu, i gairebé encara és més remot que rivals de l'entitat del Bruges o el Galatasaray el deixin fora d'Europa. Per això, possiblement, es podrà prendre amb calma els compromisos continentals. A la lliga, la visita a Mendizorrotza, contra l'Alabès, i el duel a casa contra l'Espa-nyol no semblen complicats. Tot i que amb Pablo Machín els blanc-i-blaus poden ser uns altres. Sí que és difícil el partit contra el València, a Mestalla, just el que precedeix el clàssic.

Dos camins diferents, amb obstacles que encara es desconeixen. El Madrid, que no disposava de Bale ni de Modric per dissabte, sembla haver-hi guanyat més que el Barça, que només es perdia la participació de Dembélé.