Ander Mirambell, que ha estat olímpic tres vegades dins de la modalitat de skeleton, enceta la temporada 2019-20, en la qual afrontarà nous reptes. Mirambell compaginarà, aquest curs, la seva tasca com a destacat pilot amb la d'entrenador dels dos nous talents seleccionats per agafar-li el relleu, si tot va bé, en un futur. Són Adrián Rodríguez i la manresana Paula Raul, atlteta del CA Manresa que ha destacat en la prova dels 100 tanques, en la qual ha assolit, fins i tot, medalles en la categoria absoluta. Ha estat el mateix Ander Mirambell, amb la col·laboració important per part de la federació estatal d'esports de gel, qui ha promogut la iniciativa de cercar nous talents.

En l'àmbit competitiu, Mirambell debutarà el 20 de novembre a Lake Placid, una cita que pertany a la Copa Amèrica i en la qual ja s'estrenarà la nova reglamentació tècnica de l'skeleton masculí, que fa augmentar el pes del pilot i el trineu fins als 120 quilos, modificació que canviarà radicalment aquest esport a partir d'ara.

Mirambell acaba de superar la primera setmana d'entrenaments a Wittenberg i es disposa a viatjar cap a Lake Placid, als Estats Units. El manresà tornarà a competir després de tenir una lesió a l'esquena que li va ser un llast important: «Em vaig lesionar fa un any, el novembre del 2018, a Park City. Fins a l'agost no vaig tenir l'alta mèdica. Encara que sense poder realitzar treball específic, he mantingut el to físic gràcies a la bicicleta, el gimnàs i la piscina».

Pel que fa a la seva nova tasca com a entrenador, Mirambell diu que «he dissenyat personalment la planificació esportiva que han de seguir Adrián Rodríguez i Paula Raul. Els acompanyaré en els entrenaments i les competicions que facin, sense oblidar tampoc els compromisos que jo també tinc com a esportista. En tot cas, sí que la meva feina d'entrenador m'obligarà ara a sacrificar certes cites de la Copa Amèrica o inclús de la Copa d'Europa».

Ander Mirambell segueix ara els passos d'esportistes que han compartit la seva tasca en la competició amb la de dirigir. És el cas, per exemple, del futbolista holandès Ruud Gullit al Chelsea, de Ryan Giggs al Manchester United o de Bob Cousy, a finals dels 60, als Cincinatti Royals de l'NBA. El bagenc recalca d'una forma explícita la importància del doble rol. «És significatiu i molt enriquidor que pugui liderar des de dins el projecte; en les primeres temporades és clau que hi hagi confiança per enfortir bé l'aprenentatge. Estar amb ells al vestidor permet compartir més informació».

La nova reglamentació

En el vessant esportiu, enguany hi ha el canvi destacat pel que fa a la reglamentació tècnica. Així, des d'aquest any, el pes conjunt del pilot i del trineu augmenta fins als 120 quilos, canvi que tindrà una repercussió important dins de l'skeleton. Mirambell explica que «ens obligarà a tots a començar de zero. Tindrà un efecte important en el que és la velocitat, que augmentarà, i en les arrencades, que ara seran més exigents en incrementar-se el pes, el número de quilos que caldrà empènyer».

Pel que fa als seus objectius, és molt clar: «Em tocarà lluitar per poder ser al Mundial del 2020, a Altenberg, i no cedir pel que fa a la classificació de la Copa del Món». Mirambell debutarà el 20 i 21 de novembre a Lake Placid, en la Copa Amèrica. Tot seguit anirà cap a Park City per competir en la Copa del Món, l'1 de de desembre. Les següents cites s'establiran segons les necessitats d'Adrián Rodríguez i Paula Raul.