Un punt valuós a la classificació que manté el Barça al davant del seu grup a la Champions. Però sense fer ni un gol al modestíssim Slavia de Praga i amb pèssimes sensacions. L'equip de Valverde, després de ser derrotat pel Llevant en un partit de lliga decebedor on es va lesionar Luis Suárez, tenia l'ocasió, ahir, de curar-se les ferides amb un triomf balsàmic contra l'Slavia, l'equip de menys entitat en aquesta primera fase a Europa. Va tenir oportunitats per guanyar, però per la mínima i amb un resultat que no hauria refutat la imatge d'un equip que juga sense continuïtat, agafat a la inspiració de Messi, amb Griezmann perdut, i massa vegades oblidat pels seus propis companys.

Feia dos anys i mig que el Barça no es quedava sense marcar al seu Camp Nou. Va ser el 19 d'abril del 2017, encara amb Luis Enrique en la banqueta, també amb un 0-0 en aquell cas contra la Juventus, en la tornada dels quarts de final després de la desfeta per 3-0 a Torí. Un mal precedent que remet als desastres a Europa, ja amb Valverde, en les dues temporades següents, les de Roma i Liverpool. Aquest Barça, si no es posa les piles quan hagi d'afrontar eliminatòries decisives, no fa la impressió que pugui millorar les seves últimes actuacions al màxim torneig continental.

Cada vegada menys pilota

Amb Valverde més inquiet que d'altres vegades i una defensa de l'Slavia molt avançada, el partit es va convertir, en la primera part, en una qüestió d'espais. Tot buscant l'esquena dels defensors txecs, aviat el Barça hagués pogut obrir forat si Semedo hagués aprofitat el seu un contra un amb el porter visitant, però el portuguès va enviar la pilota al cos del rival. Messi es movia per tot arreu, però aquest Barça, i més ahir amb un centre del camp amb Arturo Vidal, no controla com feia abans en les seves millors versions, la pilota. És més, la perd sovint. Això va provocar que l'Slavia es pogués estirar, arribant molt sovint prop de Ter Stegen amb superioritat. Però li va faltar més malícia i les millors ocasions de la primera part van ser per als locals, tot i que la connexió Messi-Griezmann no es va veure per enlloc i tampoc no s'aprofitava la capacitat de desmarcatge i punt de velocitat de Dembélé.

Messi va creuar tot el camp en el minut 35 per deixar anar un xut sec que el travesser va impedir que fos el primer gol. De nou Kolar va ser protagonista per impedir que de nou l'argentí i Piqué (que no podrà jugar contra el Dortmund en veure la tercera targeta), marquessin en la recta final del primer temps. Ja en els darrers segons abans d'arribar al descans, l'àrbitre va anul·lar un gol dels txecs per fora de joc.

Jordi Alba es va quedar dins del vestidor a la segona part amb uns problemes als isquiotibials. El va suplir Sergi Roberto (passant, però, al lateral esquerre Semedo). El de Reus hagués pogut marcar als deu minuts de la represa en rebre una gran assistència de Dembélé, però va fer una rematada sense intenció.

Tres minuts després va ser Messi qui donava la passada de gol a Arturo Vidal, però l'acció va quedar en no res en ser invalidada per fora de joc de l'argentí. La disposició en atac del Barça, amb un Leo Messi més endarrerit, provocava que moltes vegades el davanter centre de facto fos el xilè.

L'entrenador del Barça va provar de buscar solucions amb els canvis perquè ni l'Slavia era un al·licient per reaccionar. L'equip txec no en tenia prou amb l'empat i ahir havia de guanyar per tenir possibilitats de classificació. Va tenir la pilota més del que podia esperar en una visita al Camp Nou però en els segons 45 minuts encara van buscar amb menys afany i convicció la porteria d'un Ter Stegen que no va intervenir en situacions compromeses durant la segona part.

Rakitic va entrar per un Sergio Busquets que físicament va mostrar mancances i Ansu Fai era el relleu de Dembélé en atac. El davanter de 17 anys va ser l'únic que va posar una mica d'espurna i una incursió seva per banda esquerre va acabar amb un servei dins l'àrea que Leo Messi no va culminar, altra vegada amb Kolar molt atent. Al final, des de la megafonia sonava l'himne a tot drap però ni així es deixaven de sentir els xiulets de fons.