A banda del billar més clàssic de les caramboles (billar francès), hi ha altres modalitats com ara el blackball o billar anglès, i també l'americà, com les més practicades a Catalunya, també a casa nostra. Al Vallès Occidental, i més concretament a Sabadell, però també al Bages i a l'Anoià hi ha força adeptes al blackball (abans pool 51) que formen part de l'Associació de Blackball de Catalunya (Abacat), una associació que els propers dies té una cita internacional amb la participació en la Copa de les Nacions que tindrà lloc a Xipre, concretament a la localitat turística d'Ayia Napa, del 10 al 16 de novembre.

Del Bages, es desplaçaran a Xipre fins a sis billaristes: Ferran Roca i David Ureña, de Divisió d'Honor; Quim Reyes, Jaume Sabaté i Xavi Vila en categoria sènior; i Joan Gallego, que a més a més de participar a títol individual farà de mànager de la selecció júnior. L'expedició catalana estarà integrada per més de 50 persones, que competirà per equip i individualment en les diferents categories establertes. En aquesta competició de la Copa de les Nacions hi participen combinats ben diversos com els d'Austràlia, Xipre, Anglaterra, Gibraltar, les dues Irlandes, Gal·les, Escòcia, Bèlgica, França, Malàisia, Malta o Suècia.

El blackball té una reglamentació ben senzilla. Sobre el tauler hi ha set boles de color groc i set més de color vermell, més una de negra i una de blanca. Cada jugador ha de fer entrar les boles d'un dels colors més la negra, abans que el rival. A dia d'avui hi ha pocs clubs dedicats a aquesta especialitat del blackball i normalment es practica en bars o sales d'oci. Al Bages s'hi pot jugar a la sala Rentrée de Manresa, al carrer Camps i Fabrés o també a Ca la Montse, al Calvet.

L'Associació de Blackball de Catalunya va néixer l'any 2007 gràcies a la col·laboració dels mateixos jugadors i d'alguns organitzadors que es van unir per poder gaudir de campionats amb una millor organització. Des de l'any 2007, Abacat està afiliada a la European Blackball Association i, per extensió, també té el reconeixement de la Blackball International i la World Pool-Billiard Association. El 2018, l'associació va aconseguir el reconeixement del blackball com a esport per la Generalitat.