El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, i l'exregidora de l'Ajuntament de Barcelona Maite Fandos van ser detinguts ahir en el marc d'una operació per la presumpta malversació de fons públics de la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat i el seu òrgan dependent, que és el Consell Català de l'Esport. També es van detenir dues persones més, una de les quals el subdirector de Recursos Humans del Consell Català de l'Esport, Lluís Pallissera.

El jutge investiga la suposada concessió de forma fraudulenta de subvencions públiques, de 2 milions d'euros, procedents de la Secretaria i del Consell Català de l'Esport a entitats properes a l'antiga Convergència Democràtica de Catalunya. David Bonvehí, que és l'actual president del PDeCAT, va manifestar ahir, a través d'un tuit, la desvinculació del partit de la presumpta activitat irregular que s'està investigant.

Maite Fandos és assessora de l'àrea d'Innovació de la Diputació de Barcelona i va ser reponsable d'esports tant de la Diputació de Barcelona com de l'Ajuntament de Barcelona pel PDeCat sota el govern de Xavier Trias, entre els anys 2011 i 2015.

Desviació de 2 milions

L'anomenada operació Voloh ha estat ordenada pel titulat del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que considera que s'haurien fet concessions fraudulentes de 30 subvencions per valor de 2 milions d'euros, de la Secretaria General de l'Esport, a favor de fundacions vinculades a l'extinta CDC. Entre les entitats beneficiàries de les subvencions hi hauria les fundacions CATmón i Igman. Aquesta investigació deriva d'una causa oberta que el maig del 2018 ja va ordenar escorcollar aquestes fundacions properes a CDC, en el que es va nomenar operació Estela, que investigava suposades irregularitats en subvencions donades per la Diputació de Barcelona.

Les investigacions del jutjat apunten també a la relació de l'apoderat del Canal Olímpic de Castelldefels, Alejandro Gallo, amb aquesta presumpta trama. Hauria inflat el cost de la publicitat posada en revistes de la fundació CATmón, diners que també haurien anat a parar al partit.

Figueras, natural de Vilanova i la Geltrú, va ser detingut a casa seva a Vic i se'l van endur a la seu de la Secretaria General de l'Esport, a Esplugues de Llobregat, on la Guàrdia Civil va fer diferents entrades i escorcolls en aquests òrgans ordenats pel jutjat número 1 de Barcelona. No es descarta que en propers dies hi pugui haver més detencions.