Leo Messi tornava ahir a la selecció argentina després de tres mesos de sanció. Havia estat castigat per la Confederació Sud-americana (Conmebol) després de la Copa Amèrica, quan va ser expulsat en el partit pel tercer lloc contra Xile, però, sobretot, per haver-se referit a la semifinal perduda amb Brasil. Aleshores va dir que l'organisme era un cau de cor-rupció, i va ser castigat. De fet, la sanció no ha estat gaire dura, ja que en aquest temps Argentina no ha hagut de disputar cap partit oficial. Com si esperés la revenja, ahir va decidir un clàssic. No és l'habitual contra el Reial Madrid, sinó el dels dos grans monstres del continent sud-americà. Tot i ser amistós, un Brasil-Argentina mai no ho és, i ahir el va decidir Messi en una acció personal.

Dos penals en cinc minuts

La seu del duel va ser la polèmica Riad, la capital de l'Aràbia Saudita. El país rebrà el proper gener la Supercopa d'Espanya, un torneig en què també hi serà Messi, però que es pot convertir en clandestí per la negativa de les televisions de l'estat de retransmetre'l, arran de la situació d'indefensió dels drets humans que hi ha. Els diners manen, però, i ahir Brasil i Argentina no van tenir cap inconvenient a jugar-hi. I tot i que no hi havia res en joc, el duel sempre és un gran espectacle.

I aquest podia haver canviat de rumb al minut 8, quan el davanter del Manchester City Gabriel Jesus va rebre una passada per l'esquer-ra després d'una greu errada de Foyth en el rebuig i va ser travat per Pezzella. El clar penal el va voler llançar el mateix atacant, però ho va fer de manera lamentable, fluix i desviat a l'esquerra del porter de Boca Esteban Andrada.

I en cinc minuts va canviar tot. Va ser el temps que va trigar Messi a recollir la pilota per la banda dreta, entrar a l'àrea i ser travat de manera poc afortunada pel lateral de la Juventus Alex Sandro. El blaugrana va encarar una de les seves bèsties negres dels dos dar-rers anys, el porter del Liverpool, i abans de la Roma, Alisson Becker. Aquest li va aturar el llançament, fluix i pel centre, però Messi va recollir el rebot i va anotar un gol que seria l'únic.

La resta del partit va ser força decebedor, amb un Brasil que juga a poca cosa amb Tite a la banqueta i que va tenir el també blaugrana Arthur a l'equip titular. Coutinho, ara cedit al Bayern, va disputar la segona part. Només una centrada-xut de Danilo va molestar Andrada. La segona part va ser de l'albiceleste, que hauria pogut ampliar la diferència amb una rematada de Paredes, amb una falta llançada per Messi o amb un xut de Lautaro Martínez. Per la banda del Madrid, amb Casemiro i Militao a la banda perdedora, va destacar el debut del jove Rodrygo. Tots ells es retrobaran amb Messi d'aquí a 32 dies al Camp Nou. Però aquest serà un altre clàssic.