Tothom recorda l'impacte que va tenir la selecció d'Islàndia en l'Eurocopa del 2016 a França. L'equip nòrdic, que fins aleshores no s'havia classificat per a la fase final de cap torneig, no només va debutar en la competició, aprofitant la seva ampliació a 24 equips, sinó que va arribar als quarts de final, eliminant Anglaterra en la ronda prèvia. A més, van completar el cicle classificant-se per al Mundial de Rússia i van exportar la seva manera d'animar. Alguns aficionats, i d'un equip ben proper i no pas de futbol, encara la recorden en cada enfrontament que juguen a casa.

A part d'Islàndia, a França també va debutar Albània, eliminada a la primera ronda tot i guanyar un partit, i van causar impacte combinats com el del Gal·les, semifinalista i que no disputava cap gran torneig des del 1958. El 2020, la nova Islàndia promet ser un país no proper, però sí nòrdic, com Finlàndia, malgrat que no serà l'únic que s'estrenarà a la cita de l'any que ve, que es disputarà en dotze estadis de dotze ciutats diferents del continent.

La nova sensació

Els finlandesos, fins ara ventafocs de qualsevol fase de classificació, han aprofitat un grup assequible i la presència de molts dels seus homes en lligues d'altres països per classificar-se directament en un grup dominat per Itàlia. Van superar combinats com Grècia, Armènia, Bòsnia i Hercegovina i Liechtenstein i seran un dels 24 millors del continent. L'equip preparat per Markku Kanerva, un mestre d'educació primària que no ha entrenat mai fora del seu país, no enganya ningú. Practica un tradicional 4-4-2 molt pressionant en què els davanters són prioritaris a l'hora de descarregar de feina la resta de l'equip.

En aquest sentit, destaca la figura de l'atacant Teemu Pukki, de 29 anys. Format durant dos anys al planter del Sevilla, va haver de tornar a casa en no adaptar-se al futbol espanyol abans de tornar a sortir i iniciar un periple per Alemanya, Escòcia i Dinamarca que va finalitzar al Norwich anglès. Amb els canaries, va ser el màxim golejador la temporada passada de la segona categoria i s'ha estrenat a la Premier protagonitzant, per exemple, fites com vèncer el Manchester City de Guardiola amb gols seus.

Finlàndia era, fins ara, l'únic dels conjunts nòrdics, exceptuant les illes Fèroe, que no havia entrat mai a una fase final. Però encara hi pot haver sorpreses més grans.

Els millors dels pitjors

Perquè la creació de l'enrevessada Lliga de Nacions de la UEFA provocarà que un altre debutant arribi d'entre els països més modestos del continent. El sistema de repesques, que es sortejarà divendres i es disputarà el març, estableix uns play-off entre quatre dels equips de les diferents categories d'aquesta competició, finalitzada el juny passat amb triomf de Portugal. Així, la quarta categoria, l'anomenada lliga D, té el premi que els quatre campions es disputaran, una plaça per a l'Eurocopa. I qualsevol dels quatre seria debutant.

Així, Geòrgia, Macedònia del Nord, Kosovo i Bielorússia es disputaran aquesta plaça. En seu encara per determinar, el guanyador anirà a l'Eurocopa i se suposa que serà un rival desitjat per qualsevol contendent per la seva poca experiència. Si es classifica Kosovo, però, hi pot haver problemes. Espanya no reconeix el país balcànic i la UEFA, en un exercici de rentada de mans que també contempla no situar Ucraïna i Rússia, o Armènia i Azerbaidjan als mateixos grups, tampoc no els aparellaria. A part d'aquests quatre, seleccions com Bòsnia, Israel o Sèrbia també aspiraran a debutar en una fase de la qual també participaran Islàndia, Gal·les, Eslovàquia, Irlanda del Nord, Escòcia o Noruega a la recerca de la glòria.