El Barça ha tancat l'any 2019 amb una nova golejada, aquest cop contra l'Alabès (4-1) en un partit en què Leo Messi va tornar a exercir de desembussador, quan amb un 2-1 a favor el seu equip estava passant un mal moment. L'argentí es va tornar a inventar una gran jugada que va acabar en gol, el seu número 50 en 58 partits enguany.

Ernesto Valverde va sacsejar el mig del camp blaugrana, alineant de sortida a Busquets, Arturo Vidal i Aleñá, cap dels quals va jugar dimecres el clàssic. Al darrere, Umtiti va jugar per Lenglet.

La primera part del Barça va ser plàcida, i l'equip es va mostrar molt superior a un Alabès que va plantejar un partit de tall defensiu i va deixar a dalt un solitari Lucas que es va veure incapaç de superar els dos centrals blaugrana (Piqué i Umititi), encara que en una acció que va habilitar a un company per córrer en solitari a la meta de Ter Stegen, l'àrbitre la va avortar per unes mans de les quals l'atacant no va donar crèdit.

Els blaugrana tenien la pilota i malgrat trobar pocs espais a la zona de creació, van saber com trencar una nodrida defensa de l'equip d'Asier Garitano, enviant pilotes altes o diagonals a les bandes. En una de les primeres accions dels blaugrana, Arturo Vidal va realitzar una espectacular xilena, a la qual Pacheco va respondre amb una gran intervenció. Tot i que la jugada va continuar amb una rematada gens precisa de Suárez, l'àrbitre va acabar anul·lant l'acció per fora de joc. Un altre fora de joc, aquest cop més polèmic, va ser el que va impedir que el gol de Messi al minut 10 pugés al marcador. Griezmann va solventar la situació al minut 14, després d'una centrada de Suárez per la banda dreta, el francès des del darrere va connectar un xut precís amb la dreta al fons de la xarxa (1-0).

Al minut 20, Ter Stegen va tocar la primera pilota del partit, en un servei de porteria. Més problemes va tenir el porter blaugrana vuit minuts després, quan Wakaso va tenir una oportunitat immillorable per empatar, però després de guanyar l'esquena a Piqué i deixar assegut Umtiti, va xutar fluix i desviat. En el tram final del primer temps, el Barça va buscar amb insistència el segon, que hauria pogut arribar en un contraatac de manual, el qual Griezmann va iniciar amb una gran cursa, Messi va rebre a la frontal i després de superar diversos jugadors i de perdre la verticalitat va llançarfluix i la pilota es va passejar paral·lela a la línia de gol, en una acció en què Piqué va tenir l'opció d'empènyer-la però no ho va fer. Més contundent va ser el Barça quan quedaven pocs segons per arribar al minut 45, quan Arturo Vidal, aquest cop sí, va marcar des de dins de l'àrea, després de rebre una passada de Suárez (2-0).

El domini blaugrana es va estendre al segon període, en el qual l'Alabès va tornar a fer un pas enrere, però sense perdre la fermesa de la seva defensa, avançada i comprometent l'ofensiva blaugrana, que queia en fora de joc diverses vegades, com en el 51, en què l'àrbitre va anul·lar un gol de Griezmann, quan Messi li havia fet una passada per alt. L'Alabès va despertar de la letargia i va creure en les seves possibilitats. Pere Pons, que arribava des del centre de camp, va marcar gol a una centrada de Duarte (2-1).

Els blaugrana van tornar a mostrar la seva debilitat mental, tan recurrent en alguns episodis en els últims anys, que el van portar a fracassos sonors. El Barça es va empetitir i l'Alabès es va fer gran, fins al punt que en un nou córner Lucas, de cap, va rematar la pilota, que va fregar el pal amb una rematada que va motivar la primera, encara que tímida, protesta des de la graderia d'un Camp Nou mig buit.

Leo Messi, pilota d'or i bota d'or del 2019, va tornar a fer de Messi al minut 69, quan el Barça estava desconcertat i el partit s'havia aturat per una acció que va sorprendre els dos equips, quan en una dura entrada entre Wakaso i Umtiti, en què tots dos van veure targeta groga, l'àrbitre ho va resoldre parant el partit i fent un bot neutral. A continuació, Messi va agafar la pilota, es va acostar a la frontal i, amb quatre rivals envoltant-lo, es va treure de la màniga un xut potent que va entrar entre els tres pals (3-1). El Barça va respirar i l'Alabès va rebre un nou revés quan, en una rematada de cap de Suárez, la pilota va acabar en córner. No obstant això, des de la sala del VAR van avisar a l'àrbitre que podia haver-hi hagut penal. Després de revisar el vídeo, el col·legiat Melero López va observar mà de Martín, que va veure la groga, i va assenyalar pena màxima, que va transformar l'uruguaià Luis Suárez en gol (4-1).

D'aquesta manera, el Barça completa un any fantàstic en el Camp Nou, on s'ha mantingut invicte, amb 24 triomfs i cedint només quatre empats en 28 partits.