El Catalònia-Joviat Escacs Club és el resultant de la fusió entre dues de les entitats que practiquen els escacs a Manresa, l'Escacs Catalònia Club i la Fundació Joviat. A partir d'ara sumaran esforços, compartiran activitats i competiran sota la nova denominació en les dues seus utilitzades darrerament, les instal·lacions de la pròpia Escola Joviat i l'Ateneu les Bases en el cas de l'Escacs Catalònia Club.

La Fundació Joviat era un club adherit a la Federació Catalana d'escacs des del 2008. Tot i també disposar d'algun equip d'adults (bàsicament pares) sempre ha treballat per la promoció dels escacs, una tradició molt arrelada a l'escola com a activitat extraescolar des de P5i assignatura curricular a quart d'educació primària, essent el gran impulsor Jordi Teixidor, professor d'Educació Física.

Tenint en compte tot això, des de la Fundació Joviat s'han forjat fins ara joves promeses dels escacs. Darrerament s'havien impulsat des d'aquest club importants tornejos com ara l'Open Internacional d'escacs actius del que se n'han portat a terme dues edicions.

El Catalònia, un històric

L'Escacs Catalònia Club és un històric els escacs manresans. El 1948, una excisió del Club Escacs Manresa va formar la Penya, amb les activitats al Cafè La Cerveseria a la Muralla del Carme. El 1973 va celebrar els 25è Aniversari i va ser reelegit Francesc Espinalt com a president (ho va ser del 1967 al 2001).

Des del 1976 l'Escacs Catalònia Club disposava d'un local propi al Casino, Després d'una etapa brillant de l'entitat nivell esportiu i organitzatiu amb l'Open Ciutat de Manresa (des del 1973), el 1993 es va traslladar al Centre Cívic Selves i Carner.

El 2000, l'Ajuntament va cedir un local al passatge dels Dipòsits Vells, molt a prop del Museu de la Tècnica, on es van fer les darreres edicions d'un open que degut a la crisi econòmica es va haver de concentrar en un sol dia. Des del 2015, l'Escacs Catalònia Club ha fet les seves activitats en un dels espais de l'Ateneu les Bases. En diferents etapes, el club ha pogut jugar a la màxima categoria catalana per equips.