Les instal·lacions de l'INEFC de Barcelona van ser l'escenari de la presentació de l'edició 100 de la Volta Ciclista a Catalunya, que es celebrarà del 23 al 29 de març i que enguany passarà per les nostres comarques. Concretament en la cinquena etapa, el divendres 27, els ciclistes creuaran la línia d'arribada a la carretera de Cardona, a Manresa. Abans passaran per la capital bagenca per anar a Montserrat.

El president de la Volta Ciclista a Catalunya, Rubèn Peris, ha donat la benvinguda en aquest acte tan especial agraint la tasca de tantes i tantes persones al servei de la Volta que han fet possible que ens trobem a les portes del centenari d'edicions, una xifra que només el Tour de França i el Giro d'Itàlia han assolit.

"Tan important és arribar a la xifra de 100 edicions com l'estat en què s'hi arriba. I afortunadament, gràcies a l'esforç de tots, estem en el Top mundial del ciclisme. Formem part del calendari UCI World Tour, que engloba les millors proves ciclistes del món, i comptem amb una participació d'autèntic luxe any rere any", ha remarcat Rubèn Peris.

Els exciclistes Joaquim Rodríguez -guanyador de la Volta en dues ocasions- i Àngel Edo han estat els encarregats d'analitzar el recorregut, que destaca per la seva varietat, afavorida per la gran riquesa de la geografia catalana. En aquest sentit, es podrà gaudir d'etapes de mitja muntanya propícies per a les escapades; una contrarellotge individual; dos grans finals en alt i arribades idònies per veure esprints emocionants. Tot plegat, per assegurar la tradicional exigència i l'espectacle que caracteritza la Volta.

Nombroses personalitats de l'àmbit esportiu i polític com la Consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras; el tinent d'alcalde de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle; el regidor d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, David Escudé; o el director general de l'Agència Catalana de Turisme, David Font, a més de nombrosos alcaldes i alcaldesses vinculats a la present edició de la Volta, han assistit a la presentació.

L'acte també ha permès desvetllar el cartell de l'edició 100, obra de l'artista Ramon Enrich, i la nota musical ha anat a càrrec del grup Blaumut, intèrprets de la cançó oficial d'aquesta edició tan especial de la Volta i que es titula 'Eclipsi'.

Una altra de les novetats de l'edició 100 de la prova serà la disputa d'un esprint especial commemoratiu en el km 100 de cada etapa -a excepció de la contrarellotge- com a homenatge a sis ciclistes que han deixat una forta empremta en diverses èpoques de la cursa: Sebastià Masdeu, Mariano Cañardo, Miquel Poblet, Joaquín Galera, Miguel Indurain i Alejandro Valverde.

La cursa tindrà novament Calella com a localitat de sortida i arribada de la primera etapa, que ja posarà a prova als corredors amb un recorregut de mitja muntanya. La segona etapa presentarà una de les principals novetats de l'edició 100: Una crono individual de 21,1 quilòmetres per les carreteres del Pla de l'Estany, amb sortida i arribada a Banyoles. D'aquesta manera, la Volta recupera una disciplina que la cursa no celebrava des de 2007.

Posteriorment, arribarà l'alta muntanya amb dos grans finals en alt de categoria especial. Primer a Vallter 2000, coincidint amb la tercera etapa, i l'endemà a Port Ainé en una jornada especialment exigent i que també inclou el port de Tosses i el port de Cantó.

A l'hora de configurar el recorregut, s'ha treballat perquè el pilot rodi per espai tan icònics com Montserrat, que marcarà el tram decisiu de la cinquena etapa, amb final a Manresa. El Canal Olímpic de Catalunya s'estrena com a sortida d'etapa, mentre que un altre recinte esportiu de reconegut prestigi com és el Circuit de Barcelona-Catalunya també viurà el pas de la Volta, disputant-se un esprint intermedi a la seva recta per augmentar l'espectacularitat del moment. Serà durant la sisena etapa, entre Tarragona i Mataró, just abans que Barcelona, i més concretament la muntanya de Montjuïc, torni a ser el tradicional escenari de cloenda de la Volta.

En aquesta jornada final, els corredors hauran de completar sis voltes a Montjuïc, però aquesta vegada es recupera el pas per la històrica pujada que va fins al castell i que augmenta el nivell d'exigència. L'emoció, per tant, estarà assegurada de principi a fi de la cursa.

La Volta, prova inclosa dins del calendari de l'UCI World Tour, és la tercera cursa per etapes més antiga de les que es disputen actualment, només rere el Tour de França i el Giro d'Itàlia. Com cada any permetrà veure rodar per les carreteres catalanes als millors ciclistes del pilot internacional, atrets pel prestigi de la cursa i pel seu atractiu recorregut. Alguns noms propis com el de l'excampió del món Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Warren Barguil, Marc Soler o el vigent vencedor de la prova, el colombià Miguel Ángel López, ja han confirmat la seva presència a l'edició 100.