El ciclista igualadí Genís López va dotar d'accent anoienc l'edició inaugural de l'exigent Titan Series Aràbia Saudita. López va culminar una llustrosa participació en aquesta prova de quatre etapes, 366 quilòmetres i 3.424 m de desnivell positiu acumulat amb el ceptre en la seva categoria d'edat (Màster 50) i amb un remarcable novè lloc a la classificació general, amb un temps de 16 h, 8' i 26''. L'ampostí Josep Betalú, guanyador de les quatre últimes edicions de la Titan Desert, es va imposar en la categoria Elit (13 h, 33' i 42'').

El triomf de Genís López a la península Aràbiga ratifica la progressió esportiva d'aquest igualadí de 55 anys resident a Jorba, que el passat 7 d'abril va guanyar el campionat de Catalunya de BTT en la modalitat de marató. Dues consecucions que premien la tenacitat i l'esperit de superació de l'anoienc per superar una dolorosa lesió a la columna vertebral que li va impedir fer esport amb assiduïtat durant una dècada.

Una passió ciclista arrabassada

Genís López es va iniciar en el ciclisme de muntanya «als trenta anys» i de seguida va començar a destacar. L'igualadí va guanyar l'Open de Barcelona en la categoria Màster 30, a més de signar una segona i una tercera posició en aquesta prestigiosa prova, de forma consecutiva. Però en el moment àlgid de la seva incipient trajectòria com a ciclista, una greu lesió va arrabassar a López la seva passió. «Com a conseqüència d'una caiguda, vaig patir el desplaçament d'una vèrtebra. Els metges em van recomanar abandonar la pràctica intensiva de l'esport. Vaig intentar fer ciclisme de muntanya amb infiltracions, però el resultat era haver d'enllitar-se una setmana degut a la intensitat del dolor», detalla Genís López.

L'igualadí no va defallir a l'hora de cercar una solució per «la pèrdua de qualitat de vida que suposa viure sense fer esport». Una dècada després, la seva tenacitat va rebre la recompensa esperada. «Amb el pas del anys, els discs intervertebrals perden elasticitat i en conseqüència és més difícil que la vèrtebra lesionada es desplaci i pinci el nervi. Aquest fet, conjuntament amb els massatges terapèutics d'un osteòpata m'han permès reprendre l'activitat esportiva sense patir recaigudes», conclou el ciclista anoienc.

Tres podis a la Titan Desert

Genís López ha signat dues segones posicions i un tercer lloc en la categoria Màster 50 en les tres últimes edicions de la Titan Desert. L'igualadí va reprendre l'activitat competitiva participant en la Copa Catalana de BTT per a Màster 40. Va assolir quartes i cinquenes posicions a la classificació final, però el primer podi el va obtenir el 2016, ja com a Màster 50.

L'any següent, la prejubilació professional va possibilitar que López pogués preparar-se «per a les proves de llarga distància» i complir el somni de participar a la Titan Desert amb possibilitats de competir pels llocs capdavanters. Al final de la segona etapa de l'edició del 2017 va assolir el liderat de la seva categoria, però «en una etapa posterior, molt accidentada, vaig perdre més d'una hora per les successives punxades en una roda. El guanyador final va ser un italià». En la següent edició, va repetir al segon graó del podi i l'any passat va ser tercer, rere l'exciclista de Festina Manuel Martínez Costa i de Toni Asunción.

Vèncer a la Titan Series saudita

La decisió dels organitzadors de la Titan Desert de crear un circuit mundial que inclou dues proves més, la que es va fer a la península aràbiga i la que acollirà la població mexicana de La Paz el proper novembre, va despertar l'interès de l'igualadí. «La Titan Series Aràbia Saudita es va desenvolupar a l'entorn de la ciutat de Hail, una àrea desèrtica muntanyosa amb rambles plenes de grava que van endurir molt la competició».

La categoria Màster 50 va ser la més concorreguda, amb 52 participants. El ciclista anoienc de l'Icos Sokgas-Fesbici va finalitzar en tercera posició la primera etapa i en quarta la segona, però va excel·lir en la tercera, una de les més dures, i es va situar en el Top 10 a la general i com a líder de la seva categoria, una posició que va saber conservar en l'etapa final.