D'un dia a l'altre, l'empresa avi-nyonenca Confeccions Serraller va aturar la producció a final de març i va començar a confeccionar mascaretes reutilitzables. La reinvenció d'un negoci dedicat a la venda de roba de la llar i l'hostaleria va permetre salvar una cinquantena de llocs de treball i inclús en va crear una vintena de nous. En un moment en què la provisió de mascaretes s'havia esgotat a les farmàcies, el paper de l'empresa va ser clau per abastar la demanda dels primers mesos de confinament.

«La història és totalment accidental. Amb poc marge, decidim aturar la producció i dedicar-nos a fer mascaretes», recorda el gerent de l'empresa, Joan Barea. Durant els primers dies de confinament, es trobaven al davant d'un escenari complicat, ja que els seus clients començaven a anul·lar les comandes. «Per sort, se'ns va acudir la idea de fer mascaretes com una solució per mantenir el taller obert i, poc després, vam rebre una allau de trucades per sol·licitar aquest producte sanitari», destaca la responsable de l'activitat comercial, Paqui Lozano. Les demandes procedien de sectors molt diversos, com empreses, ajuntaments o inclús hospitals. Actualment, la línia de vendes es manté estable i les mascaretes representen un 40% de la facturació de l'empresa d'Avinyó.

La primera mascareta llisa fabricada amb un teixit quirúrgic s'ha convertit en una mascareta de polipropilè amb un disseny més elaborat. «La nostra mascareta ha evolucionat amb l'objectiu de fer-la més còmoda i donar-li més llum amb tons més vius», explica Lozano. Per confeccionar la mascareta, col·laboren amb l'empresa moianesa Hispano Tex, que s'encarrega d'aplicar un tractament contra la covid testat en un laboratori suís i de certificar en laboratoris que la mascareta tingui el nivell de filtració adequat. «Treballàvem contra rellotge per poder obtenir un producte segur i ara continuem al peu del canó amb un horitzó incert a la vista», apunta Barea.