Fins i tot en plena pandèmia de la covid-19, amb seny, precaució i les lògiques i pertinents mesures sanitàries, voler és poder. Així ho van deixar palès ahir, a la capital del Berguedà, els membres dels Joves Atletes de Berga (JAB) i del Club Esquí Berguedà (CEB).

En lloc de renunciar a organitzar, enguany, dues de les proves més emblemàtiques del calendari esportiu berguedà, els 5 km Urbans i la Berga-Rasos-Berga, una cursa de muntanya de 26 km i 1.700 m de desnivell positiu, que es complementa amb la Berga-Queralt-Berga (de 13,5 km i 800 m de desnivell), que s'havien de disputar l'abril i el maig, respectivament, és a dir, en ple confinament, ambdues entitats van optar per unir esforços. I així van organitzar una completa matinal atlètica que va incloure, a més, la primera edició de la Baixada Rasos-Memorial Xavi Batriu, per homenatjar l'escalador i membre del Club Esquí Berguedà que va morir en un tràgic accident el febrer passat.

La valentia i atreviment d'ambdós clubs va propiciar un èxit organitzatiu i de participació. Les 600 places previstes per prendre part en alguna de les quatre proves es van exhaurir i ahir quasi 500 corredors, 487 exactament, van prendre part a la reeixida matinal atlètica i, per primera vegada, la Berga-Rasos-Berga i la Berga-Queralt-Berga van esdevenir els campionats de Catalunya de curses de muntanya de les categories sènior, la primera, i júnior, juvenil i cadet, la segona.

Optar per sortides esglaonades

A més d'un nombre limitat d'inscripcions, tres de les quatre curses van adaptar la sortida a les exigències de la crisi sanitària. Tal com va detallar a Regió7 Alfons López, president dels Joves Atletes de Berga, «la sortida de les dues curses de muntanya i dels 5 km Urbans s'ha fet de forma esglaonada». Els corredors van haver de dur la mascareta fins uns segons abans d'iniciar les proves i pel que fa a les curses de muntanya, van començar a córrer en grups de 30 corredors, separats cadascun per 3 minuts. En els 5 km Urbans, els atletes van sortir en grups de 15 a intervals de deu segons. «I en acabar les proves, a la mateixa línia d'arribada, se'ls facilitava una nova mascareta», va reblar López.

Nou rècord femení en els 5 km

Ledhem Fadouwa (EACPA) es van imposar en els 5 km Urbans. La corredora de la selecció francesa va completar el circuit en 16' i 38'' i va establir un nou rècord de la cursa. Rere seu es va classificar la santjoanenca de l'Avinent CA Manresa Meritxell Soler (17' i 44''), mentre que Laia Andreu (CE Vic) va pujar al tercer graó del podi (18' i 24''). El Mehdi Aboujanah (FC Barcelona) va vèncer en categoria masculina amb un registre de 15' i 20'' i va avantatjar en 10 segons l'atleta paralímpic Yassine Ouhdadi. Sergi Matas va ser tercer (15' i 37'') i el guanyador de l'anterior edició, Carles Gómez (CAVA), quart (15' i 39''). Abel Casalí (Avinent Manresa) va assolir el cinquè lloc i Roger Comellas (JAB), el sisè.