Un miler de persones es van concentrar ahir a la plaça Sant Jaume de Barcelona per llançar un crit d'auxili i demanar «solucions ja» per al sector de l'esport. «Que el Govern obri els ulls i s'adoni que la majoria del teixit esportiu del país està a l'UCI, necessitem ajudes directes i efectives ja», va exigir el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva, que posteriorment va declarar que «més de la meitat de les entitats esportives es troba en perill d'extinció».

En un acte amb diversos representants esportius del país, el sector es va reivindicar com a servei essencial i va reclamar que se'l consideri «un aliat» per combatre la pandèmia. «Prou fustigar-nos i més ajudar-nos», va dir Esteva. El president de la UFEC va demanar que es reobrin els equipaments esportius i es reprenguin les competicions.

Segons el mateix Esteva, «un estudi de PriceWaterhouseCoopers i l'Indescat [Agrupació de l'Esport Català] diu que cada mes que estem tancats es perden 220 milions d'euros, motiu pel qual ja sumem 1.300 milions en pèrdues». També va recordar que quatre de cada deu treballadors dels 85.000 en total que té el sector perdrà la feina i hi haurà precarietat laboral». A més, es va queixar que «encara no s'han fet efectives les ajudes que s'estan anunciant des de l'abril» i que la UFEC té previst d'exigir.

Contribució a la salut

El sector va defensar que l'esport contribueix tant a la salut física com mental de la ciutadania i va demanar poder ser «útils com sempre». Esteva va voler posar en valor la tasca de cohesió social que fan els clubs i federacions esportives a nivell de barri i ciutat i va demanar al Procicat que es puguin reprendre totes les competicions i es reobrin «immediatament» els equipaments.

El president de la UFEC va reclamar que s'aturi «el menysteniment permanent» que creu que la Generalitat fa a l'esport i va reivindicar que són precisament «part de la solució. Que el Govern es gravi a foc aquesta premissa: Catalunya serà esportiva o no serà», va sentenciar en el tram final del seu discurs.

Per la seva banda, la presidenta de l'Indescat i exsecretària general de l'Esport, Anna Pruna,va demanar que es consideri el sector com a essencial perquè «no es pugui tancar més». Pruna va assegurar que accepten que hi haurà d'haver limitacions com a la resta d'àmbits però va defensar que l'esport és segur i, per tant ,s'ha de reactivar l'activitat.

Ajudes directes

Una de les grans demandes i, sobretot, de les més urgents dels representants del món de l'esport és que se'ls faci arribar ajudes «ja» per poder compensar totes les pèrdues. Pruna va detallar que el teixit empresarial relacionat amb l'esport dóna feina a més de 80.000 persones a Catalunya i va alertar de la «situació d'alarma social» que es viu perquè, segons va assegurar, uns 55.000 treballadors del ram es troben en ERTO des de fa més de sis mesos. A més, va advertir que calculen que fins a final d'any uns 25.000 d'aquests treballadors perdran la feina i moltes entitats hauran de tancar.

En aquest sentit, Pruna va reclamar ajudes i va denunciar que fins ara han estat «inexistents». La presidenta de l'Indescat va avisar que si no es rescata el sector «es retrocedirà com a mínim vint anys». Segons va apuntar, aquest ha perdut més de 213 milions d'euros de facturació per la pandèmia i s'ha rebaixat en 800 milions d'euros més l'aportació que fa a l'economia catalana. En relació amb les ajudes, novament Esteva va exigir que no arribin més enllà del final de l'any 2020.