L´exfutbolista Diego Armando Maradona va morir ahir a la tarda, hora d´aquí, al barri de Tigre de Buenos Aires, on havia tornat fa pocs dies després d´haver estat intervingut d´un hematoma subdural al cap. L´adéu de qui va ser el millor jugador de futbol de la seva època i un dels millors de la història traspassa l´apartat esportiu i va commocionar tot el món, ja que era més que un simple esportista, un ídol i un mite per als seus seguidors, que el seguien adorant tot i els problemes que l´havien acompanyat de manera recurrent fins i tot en la seva etapa a damunt dels terrenys de joc.

El diari Clarín va ser qui va fer pública la notícia. Maradona no va poder superar 25 dies de caiguda final des del 30 d´octubre, el dia que va fer 60 anys, en què va dirigir el seu últim partit com a entrenador de Gimnasia y Esgrima de la Plata, contra Patronato.

El seu metge personal, Leopoldo Luque, va explicar el 2 de novembre que havia tingut una baixada anímica després d´una setmana de moltes emocions. L´endemà va ser traslladat a la Clínica Olivos per ser operat i se li va descobrir un hematoma subdural que va ser evacuat de manera favorable. Durant la seva estada al centre clínic va presentar un quadre d´abstinència que va provocar que digués a tothom que en volia marxar. L´alta no li va arribar fins al passat dia 11, després que se li condicionés una casa a la província de Buenos Aires. La seva sortida de l´hospital va congregar una gran expectació dels seus adoradors i fins i tot es va denunciar la presència de drons damunt de la casa. Els onze dies següents, una calma tensa ha envoltat l´entorn de l´exjugador fins que ahir es va anunciar la seva mort.

No cal dir que les reaccions de tothom es van succeir immediatament després de la notícia de la mort. Pelé, amb qui va tenir grans disputes durant la seva vida, va exclamar ahir que «perdo un gran amic i el món perd una llegenda. Espero que algun dia poguem jugar plegats al cel».

El president del país, Alberto Fernández, va decretar ahir tres dies de dol per la seva mort i Leo Messi, a qui va entrenar durant el mundial de Sud-àfrica, va fer un escrit a Instagram en el qual deia que «ens deixa però no se´n va, perquè Diego és etern. Em quedo amb tots els moments bonics viscuts amb ell». Cristiano Ronaldo el va qualificar de «mag sense ningú comparable a ell» i Romário va recordar que «sempre em va tractar com un germà».

El FC Barcelona, equip en què va jugar entre el 1982 i el 1984, va fer una nota en què mostrava el seu condol amb un llaç negre i la llegenda «Gràcies, Diego!». Vestit de blaugrana, Maradona va viure un dels moments més durs de la seva carrera el setembre del 1983, quan el central de l´Athletic de Bilbao Andoni Goikoetxea li va causar una gravíssima lesió. Ahir, l´exjugador basc, amb qui l´argentí havia mantigut alguna discussió anys després d´aquella acció, va manifestar que «sento una tristesa tremenda per la mort e Maradona. Ha estat el rival més difícil a qui m´he enfrontat. Ell sol guanyava els partits». A fora dels estadis, ni amb tot l´ajut no va poder guanyar el més important.