Les vacances nadalenques seran un bon moment per descobrir i practicar l´esport de l´orientació a Montclar gràcies al circuit que munta el Club Orientació Berguedà a la localitat en col·laboració amb l´Ajuntament. L´anomenada Activitat Permanent d´Orientació està pensada per a tots els públics i es podrà realitzar entre el 19 de desembre i el 17 de gener, amb la doble finalitat de donar a conèixer i fomentar aquesta modalitat esportiva i de promocionar el poble i el seu entorn com un destí de turisme esportiu i familiar.

Els organitzadors han elaborat un mapa nou molt detallat de la zona, que es va acabar de confeccionar fa uns dies. En els propers dies, quedaran distribuïdes un total de 25 fites o controls de pas en els punts marcats en el mapa, que es pot descarregar de forma gratuïta a la pàgina web municipal www.montclar.cat. El punt d´inici i d´arribada del recorregut estan situats a l´edifici de lAjuntament, i els responsables de l´activitat proposen que hi hagi temps il·limitat i que es puguin trobar les fites en l´ordre que es vulgui. El sistema de cronometratge és el d´aplicació de Microsprints.

En la mesura en la que les mesures sanitàries ho permetin, el fet que la logística estigui disponible durant gairebé un mes vol ser un reclam perquè tothom qui ho vulgui tingui el seu moment per endinsar-se en el món de l´orientació. Precisament, el Club Orientació Berguedà és un dels més destacats del país, i en els campionats estatals celebrats fa uns dies a Extremadura va obtenir un repóquer de títols i medalles gràcies a les brillants actuacions de Pau Llorens i Llei Viles.

L´orientació és un esport que combina la cursa a peu i l´excursionisme amb la capacitat per interpetar els mapes i el paisatge. Els participants, amb l´ajuda de la brúixola, han de trobar un seguit de fites en un itinerari que no està prefixat en el menor temps possible. El practicant, per tant, posa en marxa diferents habilitats físiques i mentals, ja que no només ha de córrer camp a través sinó que ha de saber llegir els mapes per intuir on hi pot haver un riu, un corriol o un desnivell, entre d´altres accidents geogràfics. Per tot plegat, és un esport molt complert.