La memòria econòmica del Barça que ha deixat Josep Maria Bartomeu abans de dimitir delata la gravetat de la crisi que haurà d'assumir el pròxim president, a partir del pròxim 7 de març, si la pandèmia permet que se celebrin les eleccions. Ara, el club ja hauria de tenir nou president perquè la cita amb les urnes estava fixada per al 24 de gener, però es va haver d'ajornar. El deute total és de 1.173 milions d'euros, segons ha revelat la cadena SER, tenint, a més, 730 d'aquests milions a curt termini.

Aquest deute ofega el club unit també a les amortitzacions dels fitxatges, dibuixant un panorama tenebrós, segons recull aquesta memòria anual. Abans del pròxim 30 de juny, el Barça hauria de pagar als bancs 266 milions, 90 dels quals pertanyen a Goldman Sachs.

A més, el fons de maniobra és negatiu en 602 milions d'euros, incloent-hi una frase en aquest document que retrata la veritable dimensió de la crisi. «Això posa en dubte l'aplicació del principi d'empresa en funcionament».

Massa salarial del 74%

És una situació que col·loca el Barça el més a prop possible de «fallida tècnica», sense que tècnicament es puguin fer servir aquestes paraules. Ara, a més, amb el brutal descens d'ingressos per la pandèmia, l'impacte de la massa salarial s'ha disparat trencant tots els límits.

El cost de la plantilla és d'un 74%, disparant encara més l'alarma de Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa, que esperen saber aquest dimarts el dia de les eleccions. Haurien de ser, si l'evolució de la pandèmia ho permet, el pròxim 7 de març.

Buscant préstecs

Però ja saben els tres candidats que la despesa en amortitzacions i intercanvis, com el que es va viure l'estiu passat entre Pjanic (va venir de la Juve al Barça) i Arthur (va deixar el Barça i se'n va anar a la Juve), suma un total de 186 milions d'euros de despesa per a aquesta temporada. El forat, en la temporada 21-22, seria de 177 milions fins a arribar als 596 milions d'amortitzacions.

En aquest sentit, el club està buscant un préstec de 100 milions d'euros amb garanties de futures vendes de jugadors per poder assumir les tremendes dificultats de tresoreria a què s'enfrontarà aquests pròxims mesos. I anys.

Esperava el Barça obtenir 56 milions d'euros per ingressos procedents de la venda d'entrades del Camp Nou, amb un escenari del 25% de públic al febrer, una cosa irreal ara, i del 50% el maig, que sembla molt complex.