Va descobrir el quad rugbi mitjançant un company de feina. Va començar a practicar-lo com a jugador del Barcelona Universitari Club (BUC), abans d'impel·lir la formació del Manresa Wheelchair Rugby l'estiu del 2018 amb la seva companya.

Després d'entrenar-se durant tres exercicis i de debutar el curs passat a la Lliga Nacional, duen a Manresa la primera jornada de la lliga.

La disputa a la capital del Bages d'una jornada completa de la Lliga Nacional és una gran oportunitat per donar visibilitat al projecte. Volem que els nostres conciutadans sàpiguen que no només és factible practicar esports adaptats a les possibilitats de tothom. També és viable prendre part en competicions. En realitat, ja teníem previst fer-ho la temporada passada. Manresa havia d'acollir la tercera jornada de la Lliga Nacional el cap de setmana que es va decretar el confinament.

Van començar a preparar-se el setembre del 2018 amb un grup de vuit jugadors, la majoria dels quals no havien jugat mai a quad rugbi.

Només Toni Frasquiel i jo coneixíem aquest esport i hi havíem jugat. El primer curs va ser d'aprenentatge. Aleshores, només ens entrenàvem, una activitat que vam complementar amb la disputa d'alguns partits de caràcter amistós. El curs passat vam debutar a la Lliga Nacional.

Aquest exercici, l'equip del Manresa Wheelchair Rugby l'integren quatre esportistes bagencs i cinc jugadors cedits per l'altre club català, el BUC.

Tot i que les persones que tenen una discapacitat severa poden tenir dubtes sobre els beneficis i la seguretat de jugar a quad rugbi, aquest esport va seduir tots els que van començar a practicar-lo a Manresa. El juliol del 2019 va morir Emili Herrerías i Joan Pérez ha deixat de fer esport per raons de salut, però continua vinculat al club. Toni Frasquiel fa un parèntesi momentani per la crisi sanitària i Anna Nadal s'entrena amb l'equip i juga els partits amistosos, però com que no té afectades almenys tres de les quatre extremitats, no pot prendre part en les competicions oficials. Necessitem nous jugadors per afermar el projecte i garantir la seva continuïtat a la lliga. Som l'única entitat de la Catalunya Central que dona l'oportunitat de fer esport a les persones que tenen una discapa-

citat severa.

L'activitat esportiva

continuada els deu

reportar els mateixos beneficis que a la resta de la població.

En les sessions preparatòries treballem la forma física, la tècnica individual, la tàctica i l'estratègia. I de fer esport en traiem rèdits físics, mentals i de socialització.

A més, la secció ja disposa de tres cadires de quad rugbi de propietat.

Quan vam començar a entrenar-nos, jo en tenia una de pròpia i la federació ens en va cedir set. L'aportació de Caixabank va possibilitar que en poguéssim adquirir una de defensiva i una d'ofensiva, i després el Manresa RC va aprofitar una oferta per comprar-ne una altra d'ofensiva de segona mà. En dos anys i escaig, tots els jugadors tenen cadira pròpia o del club per competir. Aquest és un dels aspectes que em fa sentir més orgullós. Ara, tenim el repte de guanyar el primer partit de lliga.