L'expresident del FC Barcelona Josep Maria Bartomeu i el seu assessor en el càrrec Jaume Masferrer han quedat aquest dimarts en llibertat amb càrrecs després d'acollir-se al seu dret a no declarar davant de la magistrada del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona. La causa està oberta pels delictes d'administració deslleial i corrupció en els negocis.

Els dos investigats han passat la nit a la comissaria de Les Corts. En canvi, Román Gómez Ponti, responsable dels serveis jurídics del Barça, i Òscar Grau, director executiu del club, van quedar ja en llibertat dilluns al vespre i no han passat a disposició judicial. La causa del Barçagate, de la qual s'ha aixecat el secret de sumari, segueix oberta.

El Barçagate és el cas en el que diferents empreses contractades pel FC Barcelona haurien realitzat a les xarxes socials, suposadament, una campanya de desprestigi d'individus i entitats no afins a la junta directiva de Bartomeu.

Els Mossos, que en la investigació del cas van veure possibles delictes d'administració deslleial i corrupció entre particulars, es van presentar poc després de les 10 del matí per registrar les oficines del Barça al costat del Camp Nou, a petició de la jutgessa amb l'objectiu d'obtenir informació del Barçagate i interrogar diferents treballadors del club. El cos policial va detenir allí mateix Òscar Grau i Román Gómez-Ponti, que encara són treballadors del club. De forma paral·lela, van detenir Bartomeu i Masferrer als seus domicilis, que també van registrar.

Per evitar qualsevol manipulació de la informació, els Mossos van impedir que cap persona del club treballés de forma presencial o telemàtica, i van fer abandonar les instal·lacions els treballadors que no van ser requerits per declarar. Pocs abans de les 2 del migdia, la policia també es va presentar a la seu d'I3 Ventures i Nicestream, a Barcelona, dues de les empreses contractades que haurien treballat pel club al Barçagate, per fer un registre. I va fer el mateix a la seu de Telampartner, una empresa d'inversió financera.

Aquesta investigació judicial, que parteix d'una denúncia del grup d'opinió barcelonista Dignitat Blaugrana, es troba encara sota secret de sumari, que ja ha estat allargat sis vegades pel jutjat d'instrucció número 13 de l'Audiència de Barcelona. L'última pròrroga finalitza el 10 de març.

El cos policial va emetre una nota en la que va destacar «l'actitud i la col·laboració» del FC Barcelona en els registres. El club, per la seva part, va fer un comunicat per dir que oferia «la seva plena col·laboració a l'autoritat judicial i policial per tal d'aclarir els fets».

Els candidats, cautelosos

Els tres candidats a la presidència també hi van dir la seva i es van mostrar cautelosos a través de vídeos distribuïts pels seus equips de campanya. «Tenim un respecte màxim per les actuacions policials i judicials així com un respecte màxim per la presumpció d'innocència», va dir Laporta, i va lamentar que els fets «perjudiquen enormement la imatge i la reputació del nostre club».

Toni Freixa va destacar que «ha de privaler la presumpció d'innocència i hem d'esperar el resultat de la investigació tenint molt clar que ja vam veure l'entrada de forces de seguretat al domicili d'un expresident, el senyor Rosell, a qui van ficar dos anys a la presó per després absoldre'l amb sentència ferma». Víctor Font també va lamentar el dany a la imatge del club i es va mostrar més contundent a través d'una repiulada d'un tuit d'Oriol Soler, director del grup Som: «Hem d'acabar totalment amb la corrupció».