La Volta a Catalunya del centenari, que no es va celebrar l'any passat per culpa de la pandèmia, arrenca avui amb una etapa de mitja muntanya de 178,5 km que començarà i finalitzarà a Calella. La cursa es perllongarà durant tota la setmana i el divendres arribarà a Manresa en una jornada de 201.5 km que donarà inici a La Pobla de Segur.

El traçat de 1.095,5 km recupera com a novetat una contrarrellotge i tindrà dos finals en alt a Vallter i Port Ainé. La cloenda del diumenge se celebrarà una vegada més al circuit de la muntanya de Montjuïc, a Barcelona.

En el capítol d'inscrits destaca el trident del Movistar format per Enric Mas, Marc Soler i Alejandro Valverde, que pugnaran pels llocs d'honor amb ciclistes de la talla de Richard Carapaz (INEOS), Hugh Carthy (EF), Jai Hindley (DSM) i Simon Yates (BikeExchange), a més de tres dels principals noms del Jumbo-Visma, Steven Kruijswijk, George Bennett i Sepp Kuss. David de la Cruz liderará l'UAE-Team Emirates, i Nairo Quintana (Arkéa Samsic) i Chris Froome (Israel Start-Up Nation) també intentaran deixar-se veure.

La Volta també implanta el model de bombolla per aïllar corredors, tècnics i organitzadors en les sortides i les arribades, que es realitzaran sense públic. Tampoc s'anunciaran les zones d'avituallament per evitar aglomeracions.