Francesc Espinalt Tuà, un dels grans referents de l'esport dels escacs a Manresa durant la segona meitat del segle XX, va morir ahir dilluns a l'edat de 88 anys. La cerimònia fúnebre en la seva memòria tindrà lloc demà dimecres, a les 10 h a l'Oratori Mémora de la capital bagenca.

Nascut el 25 de març del 1932 a Santpedor, Espinalt va ser una de les personalitats més rellevants de l'esport manresà durant dècades, especialment en la faceta de directiu i organitzador de competicions. De fet, va ocupar la presidència del Club d'Escacs Catalònia des de l'abril del 1967 fins al 16 de desembre del 2000, una trajectòria dilatada que la mateixa Federació Catalana d'Escacs va reconèixer ahir amb una nota necrològica a la seva pàgina web.

En els inicis de la seva dedicació a la divulgació de l'esport de les 64 caselles, Espinalt es va implicar en l'organització de campionats escolars, així com la Festa Provincial dels Escacs del 1968. El 1973 va muntar la primera edició de l'Open Internacional Ciutat de Manresa, i va rebre la medalla de bronze al mèrit esportiu concedida per l'Ajuntament.

El 24 de juny del 1990, el Catalònia va organitzar la 13a Festa Catalana dels Escacs amb l'Ajuntament i la federació. L'any 1996, l'Open es va jugar per primer cop al Museu de la Tècnica i Espinalt va ser escollit millor directiu de l'any, rebent la insignia de plata de la federació catalana. El 8 de juliol del 2001, el directiu bagenc va rebre la insígnia d'or en reconeixement a la seva carrera.