Nike va trencar la relació amb Neymar l’any passat perquè l’astre brasiler es va negar a col·laborar amb una investigació sobre una denúncia d’una empleada, que va acusar el futbolista per agressió sexual, va dir el gegant nord-americà dijous en un comunicat enviat a l’AFP. «Nike va posar fi a la seva relació amb l’esportista perquè aquest es va negar a cooperar en una investigació de bona fe sobre acusacions creïbles d’actes indeguts per part d’una empleada», va afirmar la companyia, confirmant la informació avançada pel diari ‘The Wall Street Journal’ (WSJ).

La investigació sobre l’incident, presumptament ocorregut el 2016, «no va ser concloent», va recalcar la multinacional d’articles esportius. «No va sorgir cap conjunt de fets que ens permeti pronunciar-nos de forma substantiva sobre l’assumpte. Seria inapropiat que Nike fes una declaració acusatòria sense poder aportar fets que la recolzin», va afirmar.

A l’article del WSJ, una portaveu del jugador del París Saint-Germain va dir que ‘Ney’ nega rotundament l’acusació. «Neymar Jr. es defensarà enèrgicament d’aquests atacs infundats en cas que es presenti alguna demanda, cosa que no ha passat fins ara», va dir la portaveu en un comunicat, afegint que Nike i el futbolista es van separar per raons comercials.

La ruptura prematura d’aquesta relació de patrocini, que va començar fa més d’una dècada, es va produir l’agost del 2020 sense que cap de les parts donés a conèixer-ne els motius.

Neymar rebutja les acusacions

Al comunicat enviat a l’AFP, Nike va explicar que estava «profundament preocupada per les acusacions d’agressió sexual fetes el 2018 per una de les seves empleades contra Neymar Jr.», sense fer més precisions.

Basant-se en relats de testimonis directes i documents, el WSJ va reportar que la treballadora dir als seus amics, així com a col·legues, que Neymar va intentar obligar-la a practicar sexe oral el 2016 mentre estava a la seva habitació d’hotel a Nova York, on treballava en la coordinació i la logística d’un esdeveniment promocional.

Al seu comunicat, Nike va assenyalar que estava a punt per investigar l’incident el 2018, quan la treballadora ho va donar a conèixer internament, però «va respectar el desig inicial de l’empleada de mantenir confidencial aquest assumpte i evitar una investigació». Nike va dir que, davant aquesta sol·licitud, no va fer cap denúncia davant la justícia ni cap altra tercera a part fins al 2019, quan l’empleada sí que va expressar el desig que s’investigués la seva denúncia. «Continuem respectant la confidencialitat de la treballadora i també reconeixem que aquesta ha sigut una experiència llarga i difícil per a ella», va dir Nike.

Citant documents i persones no identificades, el WSJ va reportar que Nike va contractar advocats de la firma Cooley LLP per començar la investigació el 2019 i, mentre es desenvolupava, va decidir prescindir de la participació de l’estrella brasilera en activitats de màrqueting.

La portaveu de Neymar va dir al WSJ que les dues parts havien estat en converses des del 2019. «És molt estrany que un cas que se suposava que havia ocorregut el 2016, amb acusacions d’una empleada de Nike, surti a la llum sol en aquell moment», va dir al diari.

El 2019, Neymar va ser també acusat de violació per una altra dona al Brasil. L’acusació, que ell va negar amb vehemència i va acabar sent retirada, va deixar tocada la seva imatge.

L’atacant, de 29 anys, va anunciar un nou acord de patrocini amb Puma poques setmanes després de la ruptura amb Nike. Nike havia patrocinat el davanter des que era un prodigi de 13 anys. A principis d’aquest mes, enmig de rumors sobre el seu futur esportiu, el davanter va firmar una ampliació del contracte amb el París Saint-Germain fins al final de la temporada 2024-2025.