La 101a edició de la Volta Ciclista a Catalunya tindrà dos finals en alt a l'estació cerdana de La Molina i a la ribagorçana de Boí Taüll, segons ha comunicat l'organització de la cursa, que se celebrarà del 21 al 27 de març del 2022. De moment, i a falta de confirmar les dates exactes d'aquestes dues etapes, també se sap que Sant Feliu de Guíxols serà el punt de partida de la Volta, després de nou anys seguits amb Calella com a ciutat d'inici.

La Molina ha estat un dels ports més visitats per la Volta en la darrera dècada, ja que els ciclistes l'han pujat fins a sis ocasions, la darrera de les quals fa dos anys. Boí Taüll, per la seva part, torna a la gran prova per etapes del país després de vint anys de fer-ho per darrer cop. En l'edició que es va disputar el març d'aquest 2021, els grans ports van ser Vallter i Port Ainé.

Els vencedors de les sis etapes que han acabat a La Molina van ser Alejandro Valverde (2017 i 2018), Joaquim Rodríguez (2014), Tejay van Garderen (2015), Dan Martin (2016) i Miguel Ángel López (2019).

L'últim cop que la Volta va anar a Boí Taüll va ser amb motiu d'una cronoescalada en la que es va imposar el basc Aitor Garmendia (2002). Prèviament, la cursa ja hi havia passat en quatre altres ocasions, amb triomfs de José María Chava Jiménez (1995), els italians Claudio Chiapucci (1994) i Iván Gotti (2001) i el colombià Hernán Buenahora (1998). El port té 14 km de llargada i un desnivell mitjà superior al 5,5 %, amb rampes màximes del 12 %.

Marta Subirà, presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l'organisme rector de les dues estacions, afirma que “el nostre compromís anual amb La Volta és vigent des de l’any 2012. Ferrocarrils dona suport a l’esport de competició en diverses disciplines i modalitats des dels diferents punts del territori on tenim implantació, perquè promocionem un estil de vida sana i també la sostenibilitat. D’altra banda, la implicació en els esdeveniments importants que promocionen i impulsen el país, com ara La Volta, també són un element clau en la participació i l’estratègia d’FGC”.

Per la seva part, Rubén Peris, director general de la prova, explica que “La Molina ja s’ha convertit en tot un clàssic de la Volta, i tornar a Boí Taüll vint anys després ens fa molta il·lusió. Crec que seran dos finals d’etapa molt espectaculars en una edició que presenta moltes novetats, i que com sempre, es podrà a seguir a tot el món per televisió gràcies a la magnífica difusió mediàtica de la cursa".

Properament, l'organització anunciarà nous principis i finals d'etapa.