Els organitzadors dels Jocs Olímpics de Tòquio han decidit aquest dijous celebrar l'esdeveniment sense públic per culpa del repunt de contagis a la capital, fent marxa enrere a la mesura anunciada fa dues setmanes de comptar amb un total de 10.000 persones als estadis.

La ministra nipona encarregada dels Jocs, Tamayo Marukawa, ha anunciat aquesta restricció sense precedents en una cita olímpica després de la reunió celebrada aquest mateix dijous entre els responsables de l’organització i els representants dels comitès olímpics i paralímpics internacionals.

La decisió de vetar la presència d'espectadors a Tòquio s'ha pres poc després que el primer ministre nipó, Yoshihide Suga, anunciés a causa de la covid l'aplicació d'un nou estat d'emergència sanitària a la capital, que coincidirà amb la celebració dels Jocs.

La responsable del comitè organitzador, Seiko Hashimoto, ha afirmat durant la reunió que per prevenir una expansió dels contagis "és necessari enviar un missatge fort i clar", i ha assenyalat que els responsables de l'esdeveniment havien de "prendre una decisió difícil".

El president del COI, Thomas Bach, ha dit per part seva que els organitzadors "han mostrat responsabilitat des del dia en què els Jocs van ser posposats"; i ha afirmat que donaria suport a "qualsevol mesura que sigui necessària per celebrar uns Jocs Olímpics i Paralímpics segurs pel poble japonès i tots els participants".

Bach ha participat en la reunió de forma telemàtica després d'arribar a Tòquio aquest mateix dijous mentre fa una quarantena de tres dies en el seu hotel abans d'assistir a la recta final dels preparatius pels Jocs, la inauguració dels quals està previst pel pròxim dia 23.

El passat 21 de juny, els organitzadors van anunciar que els Jocs anaven a celebrar-se amb un màxim de 10.000 espectadors a les graderies, encara que van assenyalar que es reservaven l'opció que les competicions fossin a porta tancada en cas d'un repunt de contagis.

Aquella mesura anava en contra de les recomanacions dels experts, que van advertir que el moviment de persones que implicarien els Jocs combinats amb la circulació de noves variants del virus suposaria un risc excessiu, per la qual cosa van recomanar la celebració de l'esdeveniment sense públic.

La decisió afecta Tòquio i a altres tres prefectures confrontant, que acolliran el gruix de les competicions, a més de Hokkaido (nord), encara que segons va dir la ministra dels Jocs, podria permetre's l'entrada de públic en altres seus ubicades a Shizuoka, Fukushima i Miyagi, que acolliran esports com el ciclisme, el beisbol o el futbol.

Els organitzadors, que fa mesos van decidir vetar l'entrada al país de visitants d'altres països durant els Jocs, tenien previst ingressar uns 800 milions de dòlars (670 milions d'Euros) a partir de la venda d'entrades pels Jocs.