Aquest diumenge ha mort a la Vall d'en Bas Ramon Basiana, president de la Federació Catalana de Patinatge i un dels directius catalans que ha lluitat més pel reconeixement de les seleccions esportives.

Basiana, que no ha pogut superar una llarga malaltia, havia nascut a Manresa el 1957 i, com ell mateix va explicar en una entrevista a Regió7 el 2004, havia viscut de petit a la carretera del Pont de Vilomara i havia estudiat a La Salle i al Lluís de Peguera abans que els seus pares es traslladessin a viure a Barcelona, el 1970. Tenia tres germans (Montse, Xavier i Anna) i dos fills (Clara i Guillem). El seu pare, Jordi Basiana, a més, havia estat prsident del Centre d'Esports Manresa i secretari del Club Natació Manresa.

Basiana havia estat membre de l'àrea d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona i havia intervingut en l'organització de diversos campionats internacionals que s'havien fet a la ciutat en els anys previs als Jocs. El 1991 va ser nomenat director de la competició d'hoquei patins, que a Barcelona '92 va ser esport d'exhibició. El 1996 va entrar a la Federació Catalana de Patinatge i, sis anys després, en va ser escollit president.

El seu moment de més exposició mediàtica va ser el 2004, quan va liderar el moviment per aconseguir el reconeixement de les seleccions catalanes de patinatge a nivell internacional en una reunió a Fresno (Estats Units) en què va haver de lluitar contra les pressions de la política espanyola. Catalunya va arribar a jugar un mundial B, el de Macau ,que va guanyar, tot i que la situació no va tenir continuïtat. També va ser l'impulsor dels World Roller Games, els Jocs Olímpics dels esports de rodes, la segona edició dels quals es van fer a la capital catalana. Tot i la seva malaltia, feia pocs dies que havia estat proclamat candidat a les properes eleccions federatives.