És Luka Doncic el millor jugador del món, estrelles americanes de la NBA incloses? Sí, almenys per Sergio La Oveja Hernández, l’entrenador d’una Argentina que ahir va assistir impotent a una exhibició espectacular en el debut d’ambdues seleccions als Jocs de Tòquio. Eslovènia va derrotar el combinat sud-americà per 118-100 i el base dels Mavericks de Dallas va anotar 48 punts, va agafar 11 rebots i va repartir 5 assistències. Una exhibició en tota regla l’endemà que els Estats Units de Kevin Durant, Damian Lillard, Jason Tatum, Kris Middleton i Devin Booker fossin incapaços de derrotar França.

«No l’hem pogut aturar en cap moment», va reconèixer Gabriel Deck (17 punts). «Hem jugat al ritme de Doncic en tot moment», va assegurar Facundo Campazzo. «Ja sabíem la qualitat que té, però Doncic ha fet un partit excepcional», hi va afegir Luca Vildoza.

I què hi va dir el protagonista de la gesta? «No em preocupen els récords, volíem una victòria i a fer això hem vingut. No importa, crec que ja teníem el partit guanyat», va dir l’ex-madridista al Saitama Super Arena quan va ser interrogat pel fet que si hagués disputat més minuts hauria pogut batre el récord d’Oscar Schmidt, que en va fer 55 contra Espanya als Jocs de Seoul del 1988.

Doncic va explicar que Argentina «ha estat un rival difícil. Hem fet un bon partit, vem veure molts vídeos, tenen grans jugadors, era un partit dur i crec que hem fet un bon atac i també una gran defensa». En el combinat europeu també van destacar Prepelic, amb 22 punts, i Tobey, amb 11 punts i 14 rebots. Per Argentina, bones actuacions de Scola (23 punts), Campazzo (21) i Deck (17).

Ricky lidera Espanya

La campiona del món va debutar en el torneig olímpic contra l’amfitrió Japó amb una victòria més còmode del que indica el resultat final, 88-77. El base del Masnou va guiar la selecció espanyola amb 20 punts i 9 assistències, en un matx que es va decidir amb un parcial de 0-19 en el segon quart que va situar el marcador 26-45.

El jugador dels Timberwolves de Minnesota va marcar el temps del partit i va estar ben acompanyat per Víctor Claver (13 punts i 9 rebots), Abrines (11 punts) i els germans Gasol, amb 12 punts de Marc i 9 de Pau. Japó va oferir una digna rèplica gràcies als seus dos jugadors NBA, Hachimura (20 punts) i Watanabe (19 i 8 rebots). Dijous (14 h, hora catalana), Espanya s’enfrontarà a Argentina.

L’equip femení venç pels pèls

La pivot d’origen senegalès Astou Ndour va portar Espanya al triomf en el debut contra Corea del Sud (69-73). Amb 28 punts i 10 rebots, va fer front a la pivot rival Ji Su Park, una jugadora de la WNBA que va fer 17 punts i va agafar 10 rebots, a més de signar 5 triples. En la selecció de Lucas Mondelo també va destacar Laura Gil (16 punts i 14 rebots).