La mecànica de la Manbike és senzilla i la logística complexa. Cada equip, format per 1, 2 o 3 persones, dona voltes i més voltes a un circuit de tres quilòmetres traçat a la zona esportiva del Congost. I en complir-se les 3 hores des de l'inici de la cursa, s'activa el compte enrere: quan el primer classificat creua la meta, s'engega una traca que anuncia tothom que la prova s'ha acabat. I la resta de participants va arribant per completar l'itinerari i veure el seu nom a la llista de resultats.

Aquest ritual es va quedar sense ofici fa dotze mesos per culpa de la maleïda pandèmia. Tot i que l'Ajuntament va muntar una Festa Major de mínims, hi va haver activitats que era impossible posar-les dempeus malgrat que la Manbike es disputa íntegrament a l'aire lliure. Però l'agost passat, entre una onada i una altra de covid-19, les restriccions eren clares i no deixaven cap marge a la celebració de la 9a edició, que es va haver de posposar un any creuant els dits perquè el 2021 la situació millorés. I ha millorat, potser no tant com tots plegats hauríem volgut, però el suficient per reprendre el fil de la història i tornar a omplir la zona esportiva del Congost de corredors vinguts d'arreu de Catalunya i Andorra. Si bé abans del virus, la prova havia arribat a congregar més de dos centenars de participants, els 188 -repartits en 80 equips- d'enguany van ser una notícia molt ben acollida per l'Esport Ciclista Manresà, entitat organitzadora de l'esdeveniment.

Els protagonistes en l'apartat competitiu de la Manbike celebrada dissabte van ser Guillem Muñoz, Roger Argelaguer i Melcior Faja, el trio de la Penya Ciclista Navarcles-Tomàs Bellés que va dominar amb autoritat tot i que d'entrada qui va marcar el ritme van ser els corredors del Ferbikes Prats. Però la festa va més enllà dels resultats i dissabte tothom va sentir l'escalf del retrobament, el neguit de la competició, el patiment de l'esforç. Fins i tot, la flaire de la fideuà que es va cuinar a l'esplanada del davant del Pavelló del Nou Congost i que convidava a culminar una jornada asolellada però no xafogosa amb un bon àpat.

La cursa es va iniciar a les 5 de la tarda amb una sortida ordenada i un locutor que deixava clar que "el transponedor s'ha de passar, no llançar, al vostre company d'equip quan li passeu el relleu, sinó hi haurà ... conseqüències". L'arc d'inici i final de la cursa estava situat a l'aparcament que hi ha entre els dos pavellons, i a banda i banda del passadís d'asfalt per on transitaven els ciclistes hi havia els boxes dels equips, entre els que es feien notar, per exemple, el nombrós grup del Centre Excursionista 2x2 Santpedor. També hi va haver participació de la Penya Ciclista Bonavista, Unió Ciclista del Bages, UC Mig-Món Súria, BTT Lluçanès, Ferbikes Prats, CC Masquefa, Sala Sport Bike, Bages on E-Bike, ... La Catalunya central no va faltar a la cita.

El circuit traçat per l'organització combinava trams de velocitat amb altres on es feia necessari tenir un bon domini de la bicicleta. Els ciclistes sortien de davant del Nou Congost, vorejaven el recinte -amb un tram d'escales opcional- i enfilaven un parell de llargues rectes abans d'anar cap a la part més alt del circuit, gairebé a tocar de la carretera vella de Rajadell. De baixada, els corredors havien d'entrar a les instal·lacions de l'Escola de Ciclisme, un punt del recorregut ple de petits turonets i revolts tancats. Quan deixaven aquest espai, tornaven cap al punt d'inici.

El tram de les escales a l'exterior del Nou Congost va fer lluir les habilitats dels ciclistes JORDI BIEL

Els vencedors van fer 25 voltes al circuit. En la categoria elit, la segona plaça va ser per Adrià Noguera, Martí Aran i Martí Casafont, que van entrar a 1 minut, 44 segons i 319 mil·lèsimes de distància, i la tercera va correspondre a The Cycleri 1, amb Andreu Casals, Boris Sigler i Gerard Minoves, que van arribar a 2.28.008. En la categoria Màster 30, l'equip PuCha -David Puig i Josep Chavarría- també va fer 25 voltes. En categoria femenina, van guanyar Cristina Vila i Anna Barea, del CC Le Boulou-Manresana.

Una de les novetats de la jornada va ser la presència de bicicletes elèctriques (e-Bikes) -13 corredors repartits en 5 equips- i també les Gravel, uns cicles mixtes de muntanya i carretera (7 participants en 5 equips). Tot i que no van comptar per a la classificació general, l'organització va voler obrir la Manbike a aquestes categories que cada cop tenen més adeptes en el món del ciclisme i el seu ús està en auge.

Entre els participants hi havia alguns rostres coneguts dels ambients ciclistes com el de Tomàs Misser, que durant els anys 90 va obtenir podis en campionats europeus i mundials en la categoria de descens. El corredor de Llinars del Vallès va fer la Manbike amb els seus fills Laia i Tomàs i va competir en la categoria familiar, on va vèncer el Catllà Team de l’Andreu i l’Oriol Catllà.

Amb l'arribada del vespre i la caiguda del sol, l'expectació i la satisfacció anaven per camins paral·lels. Una pantalla ubicada a la zona de meta marcava el temps que estava fent cada equip, gràcies a un xip instal·lat a les bicicletes. El món de l'atletisme, el ciclisme i el triatló s'han beneficiat enormement de l'ús generalitzat d'aquests dispositius que proporcionen no només les classificacions en temps real sinó també molta informació addicional als corredors.

"Tant de bo hi hagués més gent de Manresa"

Jesús Xixons, que va assumir la presidència de l'Esport Ciclista Manresà fa poc temps, observava amb satisfacció l'ambient que ciclistes, acompanyants i públic van generar al Congost al llarg de la tarda. La Manbike és una prova competitiva però també busca que sigui atractiva per a les famílies i, per aquest motiu, hi ha diferents categories de base i, fins i tot, una classificació per als equips formats per pares i fills. Rera els boxes dels equips, s'hi podien veure algunes autocaravanes de famílies que dissabte van fer les 3 hores de resistència i, avui diumenge, la Copa Catalunya infantil, també al mateix circuit.

"Ha vingut gent d'arreu de Catalunya i d'Andorra, però hi trobo a faltar més participació de corredors Manresa", va explicar a aquest diari, encoratjant alhora tothom qui ho vulgui a prendre part en l'edició de l'any vinent. "A la Manbike hi ha gent federada de bon nivell, però també és oberta a tothom qui tingui ganes de córrer pel plaer de córrer", va afegir. No cal, doncs, tenir cap llicència per ser a la línia de sortida.

RESULTATS

Elit

1 PC NAVARCLES-TOMÀS BELLÈS (Melcior Faja, Guillem Muñoz i Roger Argelaguer) 25 voltes i un temps de 7:03.339

2 FERBIKES PRATS (Adrià Noguera, Martí Aran i Martí Casafont) a 1.44.319

3 THE CYCLERY 1 (Andreu Casals, Boris Sigler i Gerard Minoves) a 2:28.008

4 WHAT A DAY TEAM (Aleix Jo, Mateusz Chudaska i Joan Vila) a 4:06.571

5 TON BIKES (Albert Pajarols, Ferran Puiggermanal i Mohammed Amhouche) a 7:09.384

6 NINETA BIKE TEAM (Miquel Gaja, Sergi Viñas i Pol Ubasart) +1 volta

7 FG PERI (Arnau Pericas i Francesc Garcia) +1 volta

8 THE CYCLERY 3 (Pau Vila, Pol Canet i Joan Fornells) +3 voltes

9 PCB (Jordi Sanchis i Arnau Closa) +3 voltes

10 PINIS TEAM (Albert Gannau i Jordi Puiggròs) +3 voltes

11 UCSV 1 (José Sánchez, Òscar Prat i Toni Contreras) +4 voltes

Femení

1 CC LE BOULOU - MANRESANA (Cristina Vila i Anna Barea) 20 voltes

2 CRAZY LADIES (Sílvia Rovira i Isa Palazuelo i Anna Coll) +2 voltes

Individual

1 RAT PENAT - Eduardo Pérez 22 voltes

2 SALA SPORT BIKE SOLO Oriol Badrenas a 19.049

3 CREO QUE SI Dani Seco a 1:45.036

Júnior

1 TOMY'S WEBOS TEAM (Marcel Molist i Aleix Casanoves) 23 voltes

2 UNIÓ CICLISTA DEL BAGES (Oriol Muxí, Arnau Prieto i Pau Castias) a +1:33.134

3 ECM-VALENTÍ (Valentí Martinez) +2 voltes

Mixte

1 SVC CYCLING MXT (Abel Blanque, Raquel Ledesma i Jordi Giralt) 23 voltes

2 MANRESANA 1930 (Xavier Alsina, Xavier Benito i Sílvia Pociello) a 1:26.997

3 2RODES (Albert Solé i Cristina Bru) +1 volta

Familiar

1 CATLLÀ TEAM (Oriol Catllà i Andreu Catllà) 22 voltes.

2 SOQUERRACRISTOS (Roc Cubí, Xevi Cubí i Queralt Cubí) a 4:07.778

3 AINASTETIC (Jordi Cebrià i Jordi Cebrià) a 4:45.139

La Manbike també és per a la canalla JORDI BIEL

Escola

1 VALLES - SANT BOI (Hugo Guardia, Martí Hueso i Magín González) 18 voltes

2 LA BACICLETA PETITS (Duna Masafred, Sira Guix i Arlet Estany) +4 voltes

Promoció

1 MASTODONTES TEAM (Èric Sanchez i Andreu Pitarch) 19 voltes

Màster 30

1 PuCha (David Puig i Josep Chavarría) 25 voltes

2 LOS AMIGOS (Ivan Segarra i Carlos Delgado) +1 volta

3 UC MIG-MÓN SÚRIA (Ginés Gómez, Ivan Hidalgo i Jordi Sampons) +1 volta

Veterà 40

1 RRBIKERS-ISARTBIKES (Eduardo Abian i Àlex Caballero) 24 voltes

2 EQUIP COLLBAIX ROSA (Iván Domínguez, Roure Pastor i David Torrescasana) +1 volta

3 EQUIP COLLBAIX BALU (Jordi Catllà, Josep Itó i Sergi Cocuera) +2 voltes

Veterà 50-60

1 CARNI & PEREJO (Pere Joan Roig i Francesc Xavier Carnicer) 24 voltes

2 BTT LLUÇANES (Lluís Fornell, Xavier Vila i Jaume Vila) +1 volta

3 RR BIKERS (Miguel Ángel Agüero) +2 voltes

Gravel

1 LE MUR (Magín González i Jordi Guardia) 23 voltes

2 CLUB CICLISTA MASQUEFA (José Martín i Ferran Hueso) +1 volta

3 UNÎCA BIKES (Carles Sánchez) +2 voltes

e-Bike

1 48 BAGES ON E-BIKE (Jordi Capdevila, Jordi Caellas i Jordi Llutart) 24 voltes

2 FULLS MACHINES (José Maria Pradas, José Pérez i Dani Gómez) +1 volta

3 ECM-TEAM BIKEAMBWHATSS (Joan Solé, Manel Camps i Daniel Carozo) +2 voltes

Local

1 SALA SPORT BIKE SOLO (Oriol Badrenas) 22 voltes

2 AINASTETIC (Jordi Cebrià i Jordi Cebrià) a 3:37.193

3 ECM-VALENTÍ (Valentí Martínez) +1 volta

4 SALA SPORT BIKE (Joan Oliva) +6 voltes