El pilot de skeleton Ander Mirambell s'ha convertit aquest divendres en el segon manresà, després del waterpolista Manel Estiarte (Sydney 2000) que fa de banderer espanyol en una cerimònia d’obertura d’una Jocs Olímpics. Ha estat en els d’hivern, que s'han estrenat a Pequín amb una cerimònia amb constants crides a la pau i en què el punt culminant de l’encesa de la torxa olímpica ha estat el més particular de la història.

Visiblement emocionat i "amb pell de gallina", Mirambell ha compartit la bandera amb la sabadellenca Queralt Castellet durant la desfilada de l'Estadi Nacional de Pequín, que ha durat gairebé una hora i ha reunit els esportistes dels 91 països que prenen part en els 24ns Jocs Olímpics d'Hivern. Durant el seu recorregut, el manresà ha saludat els assistents somrient, ben abrigat, com la resta de la delegació espanyola (el termòmetre marcava els -5ºC) i amb mascareta, element que ha recordat que els Jocs es duen a terme en plena pandèmia.

A la delegació estatal hi havia set dels catorze esportistes que participaran a la capital xinesa, entre ells l’esquiadora Núria Pau, de Ribes de Freser i de La Molina Club d’Esports, que competirà dilluns en l’eslàlom gegant. Va sortir en el lloc número 31 i Mirambell i Castellet van seguir el passadís que s’obria al centre de l’estadi del Niu i pel qual passaven tots els participants abans d’asseure’s a les vores. 

Tres hores després de la cerimònia, Mirambell ha explicat a Regió7 que «he gaudit molt del moment. Estava nerviós i m’ha passat molt ràpid. Amb la Queralt ho hem passat molt bé i fins i tot hem fet un gir de 360 graus». Ha relatat que «he tingut temps de recordar la gent que lluita contra el càncer [just aquest divendres és el dia internacional contra aquesta malaltia]. L’altre dia, uns nens em van fer una entrevista i els vaig dir que em tocaria el cap recordant-ho, ja que molts d’ells no tenen cabells i porten gorra. He pensat a fer-ho». El càncer és molt present en la vida de Mirambell, ja que fa quatre anys, tres mesos després dels Jocs de PyeongChang, la seva mare va morir per culpa de la malaltia. En aquest sentit, també es va emocionar en poder saludar la seva família a través d’una videoconferència des de l’estadi.

"He gaudit com un nen i la veritat és que estic súper-emocionat. Estava més nerviós que abans d'una carrera", ha dit també el manresà en declaracions a EFE.

Sobre la cerimònia en si, Mirambell ha explicat que «ha estat bé. Potser la part més fluixa ha estat l’encesa del peveter». I és que realment, no n’hi ha hagut. Dos portadors de la torxa s'han limitat a deixar-la enmig de totes les peces amb els noms dels països participants, que formaven el símbol d’un floc de neu. Els organitzadors ho han fet per motius mediambientals, per tal que la flama no expulsi tants gasos durant els disset dies de Jocs. De fet, han demanat al Comitè Olímpic Internacional (COI) que fos amb llum LED, però no els han deixat.

Mirambell també s'ha declarat impactat per «com ha aplaudit el públic [seleccionat per les autoritats] quan han sortit les delegacions de la Xina o de Rússia. A més, amb els focs artificials ha tremolat tot l’estadi. Com a espectacle ha tingut un bon nivell i la part de preparació amb la Queralt ha estat molt bé, sobretot mentre practicàvem i se’ns enrotllava la bandera al pal».

Festa per l’Any Nou xinès

La cerimònia arriba la mateixa setmana en què els xinesos han celebrat l’arribada de l’any del tigre. A aquest fet s'ha agafat el president del COI, Thomas Bach, per afirmar que el país acull els Jocs amb «ambició, coratge i força, malgrat la pandèmia». El dirigent alemany també ha fet una referència a la incertesa per un conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna en explicar que «pot haver-hi grans rivals sempre que hi hagi convivència pacífica i carregada de respecte. Construïm ponts i no aixequem mai murs. Respectin el seu compromís amb la treva olímpica. Els demano que donin una oportunitat a la pau».

Un castell de focs artificials, el lema «Junts per un futur compartit» i la música d’ «Imagine», de John Lennon, han omplert l’estadi de patinadors que han traçat l’eslògan del COI, «Més ràpid, més alt, més fort», abans de l’entrada del foc sagrat.