Ni l'Ali Sami Yen d'Istambul és ja l'infern turc perquè va ser enderrocat fa una dècada, encara que d'ambient a la graderia no en faltarà, ni el Galatasaray un oponent que hagi de preocupar en excés, sempre amb el respecte degut a qualsevol rival. El Barça jugarà els 8ns de final de l'Europa League contra un dels grans del futbol otomà en hores baixes, que a hores d'ara ocupa la 13a posició de la SuperLliga domèstica tot i que a la fase de grups de la competició continental va quedar primer d'un complicat quartet que incloïa Lazio, Marsella i Lokomotiv de Moscou. Es podria dir que, vistos els noms que hi havia sobre la taula, el Barça ha tingut sort aquest migdia en el sorteig celebrat a Nyon (Suïssa). El partit d'anada tindrà lloc el dijous 10 de març al Camp Nou (21 h) i la tornada el dia 17 a Istambul (18.45 h).

Podia haver tocat un os com el West Ham United, 6è a la Premier lluitant per entrar en zona Champions, o un altre rival dur de rosegar com el Bayer Leverkusen. Fins i tot dos francesos de pedigrí com el Mònaco de Cesc Fàbregas i el vell conegut Olímpic de Lió. Però l'ex-porter Andrés Palop, ambaixador de la final que es jugarà el 18 de maig al Sánchez Pizjuán de Sevilla, va ser una mà innocent benèvola amb els interessos blaugrana i gens complaent amb l'equip on va alçar tres cops la Copa de la UEFA. El Sevilla de Lopetegui es veurà les cares amb el West Ham, mentre que el Betis, l'altre club de la LaLiga present als 8ns de l'Europa League, se les haurà amb l'Eintracht de Frankfurt.

El morbo era qui hauria de jugar contra els russos: serà el Leipzig, que es va desfer de la Reial Societat, amb la tornada en terreny neutral perquè avui la UEFA ha decidit no tant sols canviar d'escenari la final de la Champions, que passa de Sant Petersburg al Saint Denis de París -on el Barça hi va alçar la seva segona orelluda el 2006, la del gol de Belletti- sinó també que tots els equips russos i ucraïnesos disputin els seus enfrontaments com a locals en un altre país.

Adama batalla amb Mario Rui en un moment del partit que el Barça va guanyar dijous a Nàpols CIRO DE LUCA/REUTERS

El Barça ha arribat als 8ns de l'Europa League després de naufragar a la fase de grups de la Lliga de Campions, en la que només va fer dos gols en sis partits i va quedar per darrera de l'intractable Bayern de Munic i el Benfica, i de superar el Nàpols de manera brillant en l'eliminatòria de 16ns empatant al Camp Nou (1-1, gol de Ferran Torres de penal) i golejant aquest dijous a la nit a l'Stadio Diego Armando Maradona per 2-4, amb dianes d'Alba, De Jong, Piqué i Aubameyang. El Galatasaray, en canvi, va quedar exempt dels 16ns perquè va guanyar el seu grup de la lligueta de l'Europa League.

Iñaki Peña, Ryan Babel, Arda Turan

Un dels ajudants de Pep Guardiola al Barça, al Bayern i al City, Domènec Torrent, és l'actual entrenador del Galatasaray, que té a les seves files un jugador que no va deixar gaire bona imatge en el seu fugaç pas pel Barça: el turc Arda Turan. De fet, és recordat per haver comès una falta innecessària a Marcelo al mig del camp en un partit contra el Real Madrid. Sergio Ramos, lliure de marca, va empatar (1-1) i els blancs van sortir del Camp Nou mantenint sis punts d'avantatge sobre els blaugrana.

Arda Turan només ha jugat 9 partits en el que portem de temporada. Després d'una greu lesió als lligaments del turmell, el centrecampista, que va sobresortir a l'Atlètic de Madrid amb Simeone a la banqueta, va tornar a principis d'any als terrenys de joc i el més comentat va ser el sobrepès que va lluir sobre la gespa. Amb 35 anys, els millors dies de Turan, que fins i tot va ser condemnat per un afer amb una pistola en un hospital, ja fa temps que van passar.

El Galatasaray té a la porteria un jugador del Barça: Iñaki Peña va arribar cedit al Turk Telekom Arena en aquest mercat d'hivern perquè, de moment, Ter Stegen i Neto tapen la seva progressió. Amb només 22 anys, a l'estiu tornarà a Barcelona perquè la cessió no contempla opció de compra i podria ser el suplent de l'alemany si Xavi es desprèn de Neto.

L'altre porter dels turcs és tot un veterà com Fernando Muslera, 35 anys i una llarga trajectòria entre els pals a la selecció de l'Uruguai. L'altre veterà il·lustre de la plantilla que dirigeix Torrent és el davanter holandès Ryan Babel, un jugador que va destacar a l'Ajax i al Liverpool i va fer una breu estada al Deportivo de La Corunya. El centrecampista algerià Sofiane Feghouli, que va jugar al València, i el davanter francès Bafetimba Gomes són altres noms destacats d'un grup on l'estrella local és el jove extrem esquerre Kerem Akturkoglu, de 23 anys.

Els emparellaments dels 8ns són:

Anada

Porto-Olímpic Lió, 9 de març 18.45 h

Betis-Eintrach de Frankfurt, 9 de març 18.45 h

Sevilla-West Ham Utd., 10 de març 18.45 h

Leipzig-Spartak Moscou, 10 de març 18.45 h

Rangers FC-Estrella Roja, 10 de març 21 h

Braga-Mònaco, 10 de març 21 h

Atalanta-Bayer Leverkusen, 10 de març 21 h

FC Barcelona-Galatasaray, 10 de març 21 h

Tornada - tots els 17 de març

Galatasaray-Barça, 18.45 h

Leverkusen-Atalanta, 18.45 h

Mònaco-Braga, 18.45 h

Estrella Roja-Rangers, 18.45 h

Eintrach Frankfurt-Betis, 21 h

West Ham United-Sevilla, 21 h

Olímpic Lió-Porto, 21 h

Spartak Moscou-Leipzig (per confirmar)

Cinc victòries en vuit partits a la Champions

Els quatre precedents dels enfrontaments entre el Barça i el Galatasaray van tenir lloc a la Lliga de Campions i sempre en la fase de grups. El doble enfrontament del proper mes de març serà el primer en el que es veuran les cares en una eliminatòria i, a més, a l'Europa League, antiga Copa de la UEFA.

El primer cop que es van veure les cares va ser la temporada 93-94 que va acabar amb la sonada i dolorosa derrota (4-0) contra el Milan a la final d'Atenes. A l'Ali Sami Yen, es va registrar un empat sense gols, mentre que al Camp Nou van marcar Amor, Koeman i Eusebio per certificar el triomf per 3-0.

La temporada següent, 2-1 a Istambul -va marcar Romario- i 2-1 a Barcelona, amb dianes de Koeman i Amor.

El tercer duel es va produir ja al segle XXI, concretament la temporada 2001-2002, amb victòria blaugrana a la primera volta (0-1, gol de Luis Enrique) i empat al Camp Nou amb doble de Saviola (2-2).

El darrer pols entre turcs i catalans data de la campanya 2002-2003, amb Luis Enrique i Kluivert firmant el 0-2 i Dani, Gerard i Geovanni van marcar en el 3-1 de l'estadi barcelonista.


ELS PRECEDENTS

Lliga de Campions 1993-94 (fase de grups)

Galatasaray-FC Barcelona, 0-0

FC Barcelona-Galatasaray, 3-0

Lliga de Campions 1994-95 (fase de grups)

FC Barcelona-Galatasaray, 2-1

Galatasaray-FC Barcelona, 2-1

Lliga de Campions 2001-02 (segona lligueta)

FC Barcelona-Galatasaray, 2-2

Galatasaray-FC Barcelona, 0-1

Lliga de Campions 2002-03 (fase de grups)

Galatasaray-FC Barcelona, 0-2

FC Barcelona-Galatasaray, 3-1