Aliena al desmarcatge d’Aragó de l’acord tècnic que van pactar els executius aragonès, català i espanyol junt amb el COE, la Generalitat segueix endavant amb la candidatura per als Jocs Olímpics d’hivern del 2030. Pere Aragonès ha firmat el decret per consultar el territori. El 24 de juliol, el dia abans del 30è aniversari dels Jocs de Barcelona, es faran dues consultes: una a l’Alt Pirineu i Aran, on s’haurien de fer la proves, i una altra al Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. El Govern descarta renegociar les seus amb Aragó.

«El Govern ha de presentar una candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics 2030?» seria la primera pregunta, mentre que en la segona es plantejarà si les altres comarques s’han d’involucrar en la candidatura dels Jocs. Com ha comentat en la mateixa compareixença Laura Alsina, consellera d’Acció Exterior, només estarà permès el vot presencial, descartat el telemàtic i postal, i podran anar a les urnes els majors de 16 anys amb empadronament mínim d’un any.

Malgrat que la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assenyalat que el resultat serà «políticament vinculant», només la primera suposaria tombar la candidatura olímpica: si guanyés el ‘no’ en el vot conjunt d’Alt Pirineu i Aran, la Generalitat s’oblidaria del projecte, mentre que en el cas que alguna de les altres comarques s’hi oposés, simplement en quedaria fora. En la primera votació hi podran participar 55.000 persones, i en la segona, 63.000; i el cost de totes dues serà d’1,1 milions d’euros. Segons Alsina, la campanya institucional serà «neutra» i deixarà que siguin els partits i entitats els que facin campanya pel ‘sí’ o pel ‘no’.