En poc més d'una setmana la vida esportiva d'Alberto Contador està prenent un gir inesperat, mentre ell es prepara per al repte d'intentar guanyar aquest any la ronda italiana i el Tour. Oleg Tinkov, propietari únic del conjunt Tinkoff-Saxo, ha acomiadat Bjarne Riis, principal director esportiu del corredor madrileny i el seu home de confiança, en el que sembla una croada personal per portar l'equip a la seva manera, lluny de l'entorn del ciclista espanyol, l'habitual de totes les figures d'aquest esport, que s'envolta de persones de confiança per treballar millor.

Tinkov és un home curiós i fins i tot es posa el segell de milionari capritxós. I, per si no n'hi hagués prou, de la broma, ahir a la majoria dels països europeus era el dia dels innocents i, per això, de bon matí, Contador es va despertar llegint el missatge del patró del seu equip a les xarxes socials. «Feliç d'anunciar-vos que Lance Armstrong serà el nou mànager general del Tinkoff-Saxo en lloc de Riis». Sens dubte, era una broma, però cal saber si el text era adequat. Contador està molest per l'acomiadament de Riis i, a més, la relació personal amb el nord-americà (al marge d'altres temes) és nul·la arran de la tensió amb la qual va viure el Tour 2009 quan van coincidir a l'Astana.

De la cervesa a les finances

¿I qui és Tinkov? Nascut el dia de Nadal de 1967 a Sibèria, fill d'un miner, es va fer milionari, després de provar com a ciclista, gràcies a un negoci cerveser que va ser un gran èxit a Rússia. Després de vendre la patent el 2007 va fundar una entitat de crèdits bancaris al seu país, Tinkoff Credit Systems, que és la que dóna nom a l'equip de Contador, que Tinkov va comprar per sis milions d'euros. El futur de l'equip, pel que fa a tècnics i forma de portar-se, depèn exclusivament d'ell, tan fanàtic de la bici com dels resultats de l'equip.

És Tinkov qui vol fer totes les etapes del Tour. I per a això -els dos últims anys les ha afrontat de forma parcial- desitja rebre el mateix tracte d'un corredor: roba i bici, un cotxe auxiliar que el segueix amb bicicleta de recanvi, mecànic que l'hi posi a punt i massatgista que el cuidi. Com el mateix Contador.

Com que ha entès que les victòries no estan acompanyant ha fet fora Riis, i Contador no sap qui el guiarà al Giro i al Tour. Li agrada fotografiar-se amb els seus corredors, vestit com ells. I, a més a més, presumeix (cosa que es pot veure al seu twitter) d'avió privat, del bon menjar i els bons vins. Capritxos de milionari.