La compra el 2018 de l’equip de futbol del Monza semblava un caprici més de Silvio Berlusconi. El polèmic magnat i histriònic ex primer ministre italià s’havia venut el Milan. Ell també estava en declivi per les seves aventures polítiques. Però Berlusconi ha aconseguit el que molts havien pres com una missió impossible: fer ascendir el Monza, llavors un petit club italià de la sèrie C (la tercera categoria del ‘calcio’ italià), a la sèrie A.

Una fita que va assolir amb la victòria per 4-3 del Monza davant el Pisa en la final del ‘play-off’. Una classificació inèdita per a l'equip italià, fundat el 1912. «Un resultat històric», va comentar, eufòric, Berlusconi.

«Hem lluitat durant un any molt llarg», va dir, i va remarcar que en «110 anys d’història» el Monza mai havia arribat a aquest resultat. «És meravellós, per a nosaltres i per a l’equip», va afegir.

Pur estil berlusconià

L'ascens ha estat una barreja entre la capacitat de Berlusconi d’envoltar-se d’experts del negoci i la seva habilitat a l’hora d’obrir d'invertir. Encara que amb prou feines va pagar 2,7 milions pel Monza, ha hagut d’invertir un total de 71,7 milions fins ara, com explicava recentment ‘Il Sole 24 Ore’.

No sorprèn. Perquè, en realitat, el vertiginós creixement de l’equip ha estat acompanyat pels números vermells del Monza des del primer dia que el va comprar Fininvest, el conglomerat que té la família de Berlusconi. Una situació que ha empitjorat amb la pandèmia, tant que el dèficit del Monza va arribar als 26 milions d’euros el 2020 i als 31 milions d’euros el 2021.