Regió7

Regió7

Una bagenca capitaneja l'ascens del FC Levante Las Planas a la Lliga Iberdrola

La central santvicentina Júlia Mora ha estat una peça clau en el retorn de l'equip a la màxima categoria femenina

Júlia Mora condueix la pilota pressionada per l’espanyolista Ari Sánchez en el duel decisiu | ANDREAS KRISTOFFER BERGE

L’estiu del 2013, quan tot just feia dues temporades que s’havia iniciat en la pràctica del futbol, la santvicentina Júlia Mora va acceptar la proposta d’incorporar-se als equips formatius del RCD Espanyol. Vuit exercicis a cavall del planter blanc-i-blau i del filial blaugrana han conduït la central bagenca (24 anys) a ser una de les artífexs de l’ascens del modest FC Levante Las Planas, l’equip representatiu del popular barri de Sant Joan Despí, a la Lliga Iberdrola.

«Després de dues temporades al Barça B, el club em va oferir la renovació, l’estiu passat, però els coordinadors em van exposar que tindrien més oportunitats les centrals més joves que hi hauria a la plantilla, doncs tenien més possibilitats de pujar al primer equip. Aleshores, vaig prendre la decisió de no continuar al Barça», rememora Júlia Mora.

La santvicentina havia d’iniciar una nova etapa en la seva carrera esportiva i el projecte que li va presentar el tècnic del FC Levante Las Planas, Ferran Cabello, una formació que acabava de pujar a la Lliga Reto Iberdrola la va convèncer. «L’entitat de Sant Joan Despí estava configurant una plantilla competitiva i amb capacitat per practicar un futbol de qualitat». Júlia Mora va entomar el desafiament «d’aconseguir la permanència» amb el conjunt del Baix Llobregat i, per primera vegada, va signar un contracte professional.

El rendiment de les jugadores de seguida va deixar obsoletes les prudents expectatives inicials. «Vam iniciar la lliga amb dues golejades i hem ocupat la primera posició en 21 de les 30 jornades. Vam tenir una mala ratxa després de les festes nadalenques, però als nostres oponents els va passar el mateix», explicita Júlia Mora. Tot i això, les santjoanenques no es van plantejar un objectiu més ambiciós que finalitzar la lliga entre el segon i el cinquè lloc, una classificació que atorgava l’ascens directe a la nova categoria que la Reial Federació Espanyola de Futbol posarà en marxa el proper curs com a antesala de la Lliga Iberdrola, fins a al tram final de la competició. «La lluita per accedir a les cinc primeres posicions era aferrissada i sabíem que encaixar una o dues derrotes seguides ens podia relegar a la sisena plaça».

La possibilitat de competir pel títol de lliga i per l’ascens a la màxima categoria estatal no es va albirar fins les tres últimes jornades. A més, la derrota encaixada per Fundación Osasuna al camp del Barça B (5 a 2) va permetre al FC Levante Las Planas recuperar el lideratge a falta d’una jornada. Només restava un matx a tot o res contra el RCD Espanyol. «Mai havia jugat un partit tan transcendent, amb les grades plenes de gom a gom. Va ser emocionant! La pressió era per a les blanc-i-blaves. La tensió de les hores prèvies al partit va ser el més difícil de gestionar. Després, sobre el terreny de joc, em vaig sentir tranquil·la».

Tot i l’avantatge adquirit per les santjoanenques durant el primer període «al descans, Ferran Cabello va insistir en la conveniència de marcar un segon gol a l’inici de la represa per evitar un ensurt al final», revela Júlia Mora. Dit i fet. Emma Martín va materialitzar el 2 a 0 (min 53) i Sara Navarro va arrodonir el marcador a vuit minuts per al final (3 a 0).

Tot i que la seva vinculació contractual amb el FC Levante Las Planas va finalitzar dimarts de la setmana passada, Júlia Mora espera debutar a la Lliga Iberdrola la propera temporada amb el conjunt del Baix Llobregat. La bagenca ha estat titular indiscutible i la tercera capitana. «Les futbolistes ens hem guanyat l’ascens i volem afrontar el repte, tant dur com il·lusionant, de jugar a la Lliga Iberdrola. Potser no gaudirem tant a nivell de resultats, però intentarem guanyar tots els partits que sigui possible». Una nova futbolista de les nostres comarques és a les portes de l’elit del futbol femení estatal.

La bagenca va començar a jugar amb 13 anys als equips base del Manresa

La passió per la pràctica del futbol va néixer en Júlia Mora quan tenia 13 anys. Les activitats extraescolars de la infantesa de la santvicentina van ser el teatre i la música i la seva relació amb el món de l’esport no va començar de veres fins que cursava 2n d’ESO. Però va ser com a basquetbolista al CB Castellet.

Aleshores, va succeir l’inesperat. «Aquella mateixa tardor, la meva germana gran, la Clara, es va iniciar en el món del futbol al CE Manresa. Anava a veure tots els partits que jugava i em vaig adonar que aquell era el meu esport», relata Júlia Mora. Així doncs, la tardor del 2011, amb 13 anys, la santvicentina va canviar la pilota de bàsquet per la de futbol i es va integrar a l’infantil-cadet de futbol 7 del club blanc-i-vermell. «Sovint em convocaven per jugar amb la formació cadet-juvenil de futbol 11. Jugava d’extrem per la dreta o de davantera». Així la va descobrir Joan Bacardit, el tècnic del futbol formatiu femení del RCD Espanyol que li va fer la proposta de fitxar pel club espanyolista. Joan Bacardit, però, havia intuït que Júlia Mora havia d’endarrerir la seva posició al camp. «Em va sorprendre quan em va proposar jugar de central. Atès que el nostre equip feia un futbol associatiu i participava sovint del joc, vaig acceptar de bon grat el suggeriment». «Joan Bacardit es va adonar del meu potencial com a central», sentencia Júlia Mora. L’etapa a l’entitat blanc-i-blava es va allargar durant sis temporades, dues al juvenil i quatre al filial, mentre la santvicentina cursava el batxillerat i estudiava el grau de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport a l’INEFC. L’estiu del 2018 va rebre una oferta del FC Barcelona B quan ja s’havia compromès a continuar al RCD Espanyol B. El club blaugrana va insistir un any després i Júlia Mora va fitxar pel Barça B (Lliga Reto Iberdrola). «Jugar-hi m’ha permès completar la meva formació com a futbolista. El primer curs, vaig coincidir amb Jana Fernández i Berta Bou, dues centrals ja consolidades. El meu rol havia de ser secundari, però per diferents raons vaig participar molt més del que m’esperava. I el segon, amb una plantilla molt rejovenida, vaig ser titular i em vaig convertir en la capitana de l’equip».

Compartir l'article

stats