Emília del Hoyo ha finalitzat en una magnífica quarta posició en la final dels 100 metres tanques dels Campionats d’Espanya absoluts, firmant la millor actuació de l’Avinent Manresa en la principal cita del calendari estatal. En una cursa amb un vent excessiu de 3.4 metres/segon, l’atleta del club bagenc ha tornat a estar en 13.5 i ha demostrar que es troba en el millor moment de la seva carrera. Per la seva part, Laura Bou també ha competit a gran nivell i s’ha classificat en cinquè lloc a la final dels 400 metres.

Després de fer 13.66 a principis de mes en el Campionat de Catalunya, a Tarragona, on va obtenir la medalla de plata, la manresana Emília del Hoyo ha tornat a fer un altre salt endavant en la seva trajectòria. Si dissabte al matí va superar les eliminatòries signant el millor registre de la seva vida, 13.53 i un vent legal d’1.8 m/s, avui al matí ha obtingut el pas a la final amb 13.54 (+1.3 m/s).

Poc més d’una hora i mitja més tard, Del Hoyo s’ha plantat als blocs de sortida, al carrer vuit, però l’inici de la final s’ha demorat després de la sortida en fals d’Elba Parmo (FC Barcelona), una de les candidates a pujar al podi. Tot i la indignació que ha expressat tant abans com després de reclamar als jutges el que considerava una injustícia, l’atleta de Logronyo ha quedat fora de la carrera.

L'atleta de l'Avinent Emília del Hoyo, en una imatge recent ARXIU/AVINENT MANRESA

A la segona sortida, la vilafranquina Xènia Benach ha demostrat un cop més perquè és, ara per ara, la millor especialista estatal, oimés en absència de Teresa Errandonea per lesió. Benach ha creuat la línia de meta amb 12.94, una nova millor marca personal que li donava el pas a l’Europeu de Munic d’aquest mes d’agost. Però el seu desencís ha estat majúscul quan ha vist que l’anemòmetre assenyalava una ventada de +3.4 m/s, molt per sobre dels 2 m/s que són el màxim permès per homologar un registre.

Benach, l’única atleta que va batre Del Hoyo a la final del català, s’ha proclamat malgrat tot campiona estatal, per davant d’Aitana Radsma (Playas), amb 13.29, i Paula Blanquer (València CA), amb 13.32. Del Hoyo ha estat molt a prop del seu millor registre, de fet s’ha quedat a només dues centèsimes i ha entrat quarta, amb 13.55. La manresana s’ha quedat fora d’un podi que a hores d’ara és encara lluny del seu abast, però ha signat la seva millor actuació en un campionat d’Espanya.

Marina Lamata (Unió Colomenca At.) ha estat cinquena, amb 13.61, i Àfrica Radsma (Playas) sisena, amb 13.66. A més de Parmo, també ha quedat fora de combat Carmen Sánchez (València CA), una atleta de 13.45, que s’ha lesionat.

El registre que va aconseguir Del Hoyo a la primera ronda, 13.53, és rècord del Club Atlètic Manresa i, alhora, se situa com la quarta millor marca catalana de tots els temps, per darrera només del 13.03 de Xènia Benach, els 13.39 d’Aitana Radsma, i els 13.41 de Maria Vicente.

Laura Bou exhibeix concentració i tensió durant la cursa ARXIU PARTICULAR

Un altre cop per sota de 54 segons

Laura Bou ha donat la volta a a pista un cop més per sota dels 54 segons i s’ha classificat en una molt meritòria cinquena plaça, la seva millor actuació en un estatal. La sabadellenca de l’Avinent ha sortit amb molta convicció, pel carrer 8, i a mitja cursa semblava que perdia gas, però la velocista del conjunt blanc-i-vermell ha tornat a reaccionar i, amb una poderosa recta final, ha creuat la meta en cinquena posició amb 53.70, a menys de tres dècimes dels 53.41 que atresora com a millor registre personal des d’aquesta mateixa temporada. En les semifinals, Bou va fer 53.98

El títol se l’ha adjudicat Eva Santidrián (FC Barcelona), amb 52.39, acompanyada al podi per Berta Segura (Adhara Lleida UA), amb 52.66 (rècord estatal sub-20), i Laura Hernández (FC Barcelona), amb 52.67. Totes tres han rebaixat la que era fins ara la seva millor marca personal. En quart lloc, per davant de Bou, ha entrat Carmen Avilés (Unicaja Jaén), amb 53.13, que també és marca personal.

En setena posició ha entrat Aauri Lorena Bokesa, que venia d’una lesió i no ha pogut competir pel títol. La blaugrana ha fet 53.93, molt lluny dels 51.08 que ostenta des de la temporada passada com a segona millor marca espanyola de la història per darrera només de Sandra Myers (49.67). Tampoc ha estat a la final Laura Bueno, l’altre gran especialista espanyola de la distància, que va passar pel quiròfan.

Marina Guerrero, en primer terme, sobre l'obstacle, va quedar setena i va establir un nou rècord del Club Atlètic Manresa ÁLVARO CABRERA/EFE

Meritori balanç de l'Avinent Manresa

Els cinquens llocs d'Ainhoa Martínez (pes) i Monica Clemente (perxa) i el setè de Marina Guerrero (3.000 m obstacles) són les altres places de finalista de l'Avinent Manresa a Nerja, posicions aconseguides durant les dues primeres jornades. Si bé a Clemente li va sortir creu en una aposta arriscada a la final de perxa, fallant sobre 4.15 i 4.20 i quedant cinquena amb 4 metres justos, una posició i unes marques pocs lluïdes donada la seva jerarquia en la prova, Ainhoa Martínez va tornar a estar entre les vuit millors en el pes i va quedar cinquena, amb 13.47.

Un altre dels rècords personals i, que, alhora són plusmarques de l'entitat la va rubricar Marina Guerrero als 3.000 m obstacles. La banyolina va finalitzar setena amb 10.11.45, esgarrapant pràcticament un segon al registre amb el que va guanyar fa unes setmanes l'or al campionat català (10.12.44). En aquesta distància, Mercè Guerra, bronze al català, no va tenir el seu millor dia i va acabar 13a, amb 10.32.42.

Montserrat Montañés va disputar la final de martell i va quedar 12a en enviar l'artefacte a 52.21.

Núria Tió va fer 2.09.57 en les sèries de 800 metres i va quedar fora de la final, el mateix que li va passar a Meritxell Tarragó en els 400 metres, si bé en el seu cas va fer una nova millor marca personal, rebaixant els 55.12 amb que va acudir a Nerja fins als 55.03. Patrícia Serrano va disputar les eliminatòries de 100 metres i va fer 12.25, quedant fora de la següent ronda.

L'altre rècord social del CAM el va firmar el júnior Biel Salas fent 14.65 en les eliminatòries dels 110 m tanques. Un bon registre que, malgrat tot, no li va servir per superar la criba inicial.

Núria Tió (642) va disputar les sèries dels 800 metres DANIEL PÉREZ/EFE

Jordi Sánchez és finalista amb gairebé 37 anys

El navarclí Jordi Sánchez és una institució del llançament de javelina. A l'agost farà els 37, i encara té prou nivell per quedar 8è en la final del Campionat d'Espanya, que s'ha disputat aquest matí a Nerja. L'atleta bagenc, que es va proclamar campió estatal els anys 2012, 2014 i 2015, ha enviat enviar el dard a 64.94 en el primer llançament. Després, ha comès quatre nuls i, en el darrer intent, se n'ha anat fins a 60.80. La medalla d'or se l'ha penjat Manu Quijera (Grupompleo Pamplona At.), amb un millor intent de 79.72; la plata ha estat per Nicolás Quijera (Grupompleo Pamplona At.), amb 76.92; i el bronze per Rodrigo Iglesias (Playas de Castellón), amb 69.64.