L'organització de la Volta Ciclista a Catalunya ha anunciat que Llívia acollirà la sortida d'una de les etapes de l'edició del 2023, la que farà 102 en el llarg palmarès de la prova, i que es disputarà del 20 al 26 de març. La Volta ha arribat a Llivia en onze ocasions, tres com a punt d'arribada i vuit com a indret de sortida, la darrera el 2018.

El vincle de la localitat ceretana amb la gran cursa ciclista per etapes del país es va iniciar el 1980, amb l'etapa Cardona-Llívia, que va guanyar Juan Fernández. En les altres dues ocasions que la prova va arribar a la localitat els vencedors van ser José Manuel Mestre (2002) i Jesús María Manzano (2003).

En el capítol de les sortides d'etapa, Llívia va tenir molt protagonisme durant la primera dècada d'aquest segle: la Volta hi va fer arrencar una etapa de manera consecutiva entre el 2002 i el 2007. Figures de la talla d'Óscar Freire i Mark Cavendish es van imposar a la meta de jornades que van començar a la població transfronterera.

En la història de la relació entre Llívia i la Volta, les dues últimes sortides d'etapa van tenir lloc els anys 2017 i 2018, amb Igualada i Vielha, respectivament, com a destins. Fa cinc anys, el control de signatures es va fer a Llívia, però la sortida es va haver de neutralitzar a causa de les condicions climatològiques.

“Llívia sempre ha tingut una vinculació molt especial amb la Volta", destaca l'alcalde Elies Nova. "La nostra vila té una implicació destacable amb el món de l'esport i, molt especialment, amb el ciclisme. Estem orgullosos de tornar a acollir una de les sortides d'etapa d'aquesta edició de la Volta Ciclista a Catalunya. Aquesta aposta clara referma la imatge de Llívia com a vila esportiva i ens situa en el mapa dels esdeveniments esportius en l'àmbit català i estatal. I, sens dubte, dona més visibilitat del potencial econòmic i turístic de Llívia, i del territori llivienc, més enllà de la comarca", afegeix.

Per la seva part, Rubèn Peris, màxim responsable de l'organització, comenta que “tornar a Llívia és per a nosaltres molt especial ja que sempre que hi hem estat ens han tractat de meravella. A més, és una localitat que gràcies a la seva ubicació geogràfica podem treballar en diferents escenaris per elaborar el millor recorregut possible. Els ciutadans de Llívia podran tornar a veure els millors ciclistes del món, i això no passa cada dia”.

En la Volta hi participen els 18 millors equips del món -els anomenats UCI World Teams- i 7 formacions convidades de la categoria UCI ProTeams.