L’esport femení català va reivindicar-se el 17 de setembre a Tarragona. Més de 3.000 persones van omplir el Palau d’Esports Catalunya per formar part d’Entre totes, tot, la primera gran trobada de l’esport femení de Catalunya. Va ser un acte històric per visibilitzar i empoderar la dona en el món de l’esport. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va qualificar el dia «d’absolutament emocionant i fantàstic pel conjunt del país i per l’esport femení» i va donar un missatge a totes les esportistes:«La vostra lluita, és la lluita del Govern i del país. Entre totes, ho farem tot».

«Cal visibilitzar l’esport femení i generar més referents»

Anna Caula - Secretària general de l'esport i de l'activitat física

La principal força de la trobada va ser la mobilització d’esportistes, equips i famílies. Més d’un centenar de clubs i unes quaranta federacions de tot el territori es van desplaçar a Tarragona per ser part d’aquesta fotografia única, mai vista, de l’esport femení català. La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, va remarcar la força d’una trobada com la viscuda: «Entre totes, no tenim aturador» i va aprofitar la seva intervenció per agrair la participació: «Gràcies de tot cor per sumar-vos a aquest projecte. Visibilitzem l’esport femení i generem referents».

Gran festa de l’esport femení

La jornada es va dividir en dos moments. El primer, la signatura de 14 esportistes de renom internacional, entre les quals la manresana, corredora de muntanya, i campiona del món, Núria Picas. També Melanie Serrano, Laia Sanz o Laia Palau, amb qui les futures generacions van tenir l’oportunitat de parlar i fer-se fotografies . 

Posteriorment, es va dur a terme un acte de reconeixement a la tasca diària i èxits de diferents esportistes i clubs, però també a altres figures imprescindibles del món de l’esport. L’acte, conduït per Danae Boronat, Sònia Gelmà i Marta Carreras, tres periodistes esportives amb una àmplia trajectòria professional, va reconèixer la feina dels 24 equips femenins amb participació en competicions europees; 14 esportistes pels seus èxits individuals; 3 esportistes que han deixat la pràctica esportiva d’alt nivell aquest any; àrbitres, entrenadores i directives; diferents experiències de superació i al periodisme esportiu femení.

Jornada 'Entre totes, tot' al Palau d'Esports de Catalunya de Tarragona, el 17 de setembre Generalitat

Projectant l’esport femení

La dona en l’esport és cada cop més present. Ho demostra l’augment de les llicències esportives femenines. En els darrers deus anys, ha incrementat un 20%. Actualment, 163.000 noies practiquen algun esport federat, xifra que representa el 27% del total.

« Hem multiplicat per quatre els ajuts a l’esport femení i ho seguirem fent»

Laura Vilagrà - Consellera de la Presidència de la Generalitat

La Generalitat aposta pel suport i l’acompanyament a l’esport femení, per això ha multiplicat per quatre els ajuts que hi destina, passant de 750.000 euros destinats el 2021, a 3 milions el 2022, per arribar a més equips. «Ho seguirem fent», assegura Laura Vilagrà; i Anna Caula garanteix a clubs i federacions que «això només acaba de començar». 

Altres vies de suport del Govern a l’esport femení han estat el patrocini d’esdeveniments rellevants com l’Estrella Damm by Catalunya Ladies Open de golf, el primer equip femení al Dakar 2022 i l’equip Massi-Tactic UCI de ciclisme femení, explicitant l’empenta en esports masculinitzats. Així mateix, l’executiu ha donat suport a l’organització de competicions femenines de màxim nivell com el Mundial handbol de Granollers, l’Europeu de softbol i el Mundial d’hoquei herba, així com a la creació del Barcelona Open Banc Sabadell Sub-14 femení i masculí i el circuit Esportcat Extreme d’esports urbans.

La Catalunya Central participa a la festa ‘Entre totes, tot’

Diferents clubs i entitats de la Catalunya Central van participar a la jornada. Entre elles, es va fer un especial reconeixement, juntament amb altres esportistes, a la manresana, corredora de muntanya i campiona del món Núria Picas pels seus èxits internacionals, que permeten projectar el talent de l’esport femení català a tot el món. Per la seva part, Clàudia Pons, natural de Berguedà i seleccionadora estatal de futbol sala, i Sofia Zhang, entrenadora del Girbau Vic Tennis Taula, també van ser reconegudes per la seva tasca a les banquetes. Renata Shypsha, jugadora ucraïnesa del Girbau Vic Tennis Taula, en el seu cas, va baixar a la pista com una de les tres experiències de superació. Shypsha està vivint de molt a prop el conflicte bèl·lic europeu, ja que té familiars al país. Finalment, el Club Patí Manlleu, el Club Patí Voltregà, l’Hoquei Club Palau de Plegamans, el Club Patinatge Artístic Tona i el Club Tennis Taula Osona Vic Esportiu van formar part dels 24 equips que van ser homenatjats per participar en competicions internacionals.